Iračka oporba nada se ulozi u vladi poslije Saddama

IRAČKE oporbene skupine počele su se okupljati u utorak u sjevernoj kurdskoj enklavi u nadi da će uspostaviti ujedinjenu frontu i dobiti ulogu u vladi nakon bilo kakve američke vojne operacije s ciljem svrgavanja predsjednika Saddama Husseina.

Predstavnici brojnih frakcija počeli su stizati u kurdsku enklavu kako bi postigli zajedničko stajalište o Iraku poslije Saddama, u vrijeme američkih planova za moguće pokretanje rata protiv Bagdada.

Visoki dužnosnik Kurdistanske demokratske stranke (KDP), jedne od dvije kurdske skupine koje su se borile nakon Zaljevskog rata 1991. protiv iračke vlasti na sjeveru zemlje, izjavio da će okupljanje Sadamovih protivnika na njegovim vratima pokazati da Washington ne može samo tako nametnuti svoj vlastiti red poslijeratnom Iraku.

´Ljudi će nas shvatiti puno ozbiljnije zbog održavanja ovog sastanka ovdje na iračkoj zemlji i to će pojačati našu vjerodostojnost i više neće biti stvar oporbe u egzilu´, rekao je član KDP-a Hoshiyar Zebari, čija će skupina biti domaćin skupa u svom planinskom sjedištu Salahuddinu.

Sastanak, koji bi trebao početi 19. ili 20. veljače i trajati dva do tri dana, organiziran je nakon što su dužnosnici State Departmenta iznijeli mogućnost američke vojne uprave u Iraku u prijelaznoj fazi prije sastavljanja civilne vlade.

Oporbene skupine, koje traže ulogu u bilo kakvim američkim planovima za demokratsku vladu u Iraku, žele da se na sastanku dogovori sastavljanje vijeća koje bi igralo središnju ulogu u poslijeratnoj vladi.

Pročitajte više