Irak potvrdio uhićenja dvojice pobunjeničkih vođa

Jedan od polubratića svrgnutog predsjednika Sadama Huseina, za kojeg se sumnja da financira pobunjenike, uhvaćen je "prije tri dana" na sirijskoj granici, potvrdio je u ponedjeljak šef obavještajne službe iračkog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Sabaoui Ibrahim al-Hassan uhićen je prije tri dana", kazao je Hussein Ali Kamel, dodavši da je bivši Sadamov rođak i irački dužnosnik često iz Iraka odlazio u Siriju i potom se vraćao.

Na pitanje da li je Sirija sudjelovala u njegovom uhićenju, odgovorio je da "nije važno da li je ili nije Sirija na njega vršila pritisak".

"Važno je da je uhićen", istaknuo je i dodao da je to bilo moguće učiniti zahvaljujući učestalim pograničnim ophodnjama i informacijama dobivenim od "terorista uhićenih na području Mosula".

Kazao je da je Hassan raspolagao "ogromnim količinama novca bivše vladajuće stranke Baas kojima je financirao terorističke akcije".

Hassan se nalazi na 36. mjestu američke liste 55 najtraženijih pripadnika prošlog režima.

Iračka vlada je u nedjelju navečer također javila o uhićenju pobunjeničkog vođe Khaleda Rajaba. Radi se o zapovjedniku snaga sigurnosti bivšeg režima koji je predvodio terorističku ćeliju s oko 40 boraca. Uhićen je još 6. veljače u Mosulu. Prema službenom priopćenju, "snimao je likvidaciju nevinih Iračana kojima su odsjecali glave".

(Hina) xvk ysd



Pročitajte više