IRAK: SAD ODBIO PRUŽITI ZAŠTITU ŠPANJOLSKIM VOJNICIMA PRI POVLAČENJU

Sjedinjene Države odbile su pružiti zaštitu španjolskim vojnicima tijekom njihova povlačenja iz Iraka, izvijestio je u srijedu španjolski list La Razon.

Posljednjih 250 španjolskih vojnika koji su bili razmješteni u Iraku u sklopu međunarodne brigade Plus Ultra stiglo je u utorak iz Kuvajta u španjolski Badajoz, a u Iraku će do 27. svibnja ostati samo oni vojnici koji su zaduženi za posao povlačenja vojne opreme iz te zemlje.

Španjolci su od američkih vojnih snaga zatražili da zaštite njihov konvoj za vrijeme njegova prolaska prvim dijelom ceste (oko 150 km), koji se smatra najopasnijim dijelom putovanja dugog 650 km, prenosi La Razon, dodajući kako su Amerikanci odbili privremeno dati Španjolcima svoja oklopna vozila. "Odgovorili su nam da nisu u mogućnosti izdvojiti svoje vojnike kako bi zaštitili naše", kazali su španjolski izvori. Dio španjolskih vojnika morao je zbog toga putovati autobusima.

Međutim glasnogovornik španjolskih snaga u Iraku Jose Luis Puig rekao je za radio postaju Onda cero da suradnja sa Amerikancima funkcionira. "Dosad nas 'pokrivaju', surađujemo u akcijama samoobrane", dodao je Puig.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u utorak je rekao kako bi se svi španjolski vojnici domovima trebali vratiti do 27. svibnja. Preostali vojnici moraju obaviti posao povlačenja vojne opreme iz Iraka. Španjolska je u Irak u sklopu međunarodnih vojnih snaga poslala 1.300 vojnika.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više