Irak tema britanske izborne kampanje, dosad najnegativnije

Kampanja za britanske parlamentarne izbore, koju jedna anketa u ponedjeljak proglašava najnegativnijom u povijesti, ušla je u završni tjedan u kojem vladajući laburisti pozivaju birače da ih ne napuštaju zbog vođenja rata u Iraku.

Prema studiji sveučilišta u Loughboroughu, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, oko 43 posto televizijskog i novinskog praćenja kampanje posvećeno je napadima stranaka na izborne suparnike, pri čemu se najviše inzistira na samim ličnostima stranačkih predsjednika, piše agencija France presse.

"Tradicionalno inzistiranje medija na osobnim sukobima i negativna argumentacija" pojačane su ovog puta negativnom kampanjom samih stranaka, kazao je istraživač Peter Golding.

Laburisti u ponedjeljak apeliraju na birače da svoju dosadašnju potporu laburistima ne preusmjeravaju na manju stranku Liberalnih demokrata (Lib Dems) jer će takvom podjelom glasova dopustiti konzervativcima ulazak "na stražnja vrata", prenosi pak agencija Reuters.

Ako sada svaki deseti birač, koji je glasao za laburiste 2001., odluči povjerenje dati liberalima, profitirat će konzervativci Michaela Howarda, tvrde laburisti.

Prema predizbornoj anketi čije je rezultate u ponedjeljak objavio The Daily Telegraph, laburisti bi mogli dobiti 36 posto glasova, torijevci (konzervativci) 33 posto, a Lib Dems Charlesa Kennedyja, 24 posto.

Kennedy, čija je stranka svoju kampanju vodila upravo na kritici iračkog rata u koji je Britaniju poveo premijer Tony Blair, kazao je u ponedjeljak da su izbori više od obične borbe dviju stranaka.

"Laburistička vlada kazala nam je da Irak ima oružje za masovno uništenje - no to oružje nije uopće postojalo. Ako ne možemo vjerovati laburistima oko Iraka, kako im možemo vjerovati kad su u pitanju zdravstvo ili obrazovanje ili kriminal - ili bilo što drugo", pita u ponedjeljak Kennedy.

Blair odgovara da Lib Dems i torijevci inzistraju na Iraku jer nemaju biračima "ništa ozbiljno za poručiti" o drugim pitanjima.

Konzervativci su glasali za rat, no njihov je čelnik Howard optužio Blaira da je obmanuo i vladu i parlament oko iračkog pitanja.

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više