IRAK: UN ŽELI ISTRAGU O UPORABI GRANATA S OSIROMAŠENIM URANOM

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (PNUE) želi provesti istragu o uporabi granata s osiromašenim uranom, rekao je u ponedjeljak u Ammanu glasnogovornik te agencije. L

"Kada sigurnost i politički uvjeti u Iraku to omoguće tražit ćemo od Sjedinjenih Država i Velike Britanije da se provede istraga", rekao je Michael Williams.

Te su zemlje "izjavile da se još koriste oružjem s osiromašenim uranom i svaki put treba analizirati radioaktivnost na tim mjestima", precizirao je on.

Williams je dodao da su istrage provedene na Balkanu, gdje je oružje takvog tipa korišteno 90-ih godina, pokazale "da nije bilo razloga za zabrinutost".

"Ipak ne možemo biti sigurni" za slučajeve udisanja i zagađenja vode", dodao je on.

Izvršni direktor PNUE Klaus Toepfer je naglasio da prethodna istraživanja korištenja oružja s osiromašenim uranom u Iraku nisu dala jasan odgovor. Proučavanje bi moglo također ukazati na opasnosti nakon rata u Zaljevu 1991.

Američki vojni dužnosnici nijekali su da je uporaba tih granata tijekom rata u Zaljevu 1991. povećala broj oboljenja od raka i leukemije kod djece na jugu Iraka, gdje su se sukobi uglavnom odvijali.

Pročitajte više