Iran ima gomilu tajnih bunkera punih oružja, zovu se "gradovi raketa"

Screenshot: YouTube

IRAN posjeduje velik arsenal krstarećih raketa skriven u sklopu tajne mreže planinskih bunkera i podzemnih baza. 

Takozvani iranski "gradovi raketa" skrivaju velike zalihe oružja i Iran ih je spreman upotrijebiti "u slučaju da neprijatelji naprave pogrešku", piše Express.

Dugo planirana strategija 

Brigadni general Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik divizije Revolucionarne garde odgovorne za zračni prostor, izjavio je: "Moramo štititi svoj arsenal na adekvatan način. O tome razmišljamo od 1984., kada smo počeli nabavljati rakete."

"Prije nego što smo uvezli prvo oružje ovog tipa, već smo imali izgrađene podzemne tunele. Sada su to gradovi raketa, skriveni u planinama. U veoma sofisticiranim tunelima čuvamo municiju, a unutar njih skrivene su i baze za lansiranje i drugi instrumenti te vojno osoblje koje na njima radi. Naši su neprijatelji zabrinuti jer se ova mjesta nalaze izvan njihovog dosega. U slučaju da naprave pogrešku, raketne baze eruptirat će iz unutrašnjosti zemlje poput vulkana", dodao je. 

Vodeći iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je na izgradnju još naprednijeg i modernijeg oružja: "Oružje mora biti moderno i u skladu sa suvremenim napretkom vojne tehnologije. Trebate ga razvijati u svojoj zemlji. Trebate razvijati i proizvoditi vlastito oružje. Neprijateljski pristup SAD-a ojačao je našu Revolucionarnu gardu."

Vojna moć Irana 

Procjenjuje se da Iran raspolaže s najmanje 10 tajnih baza, od kojih je iranska televizija prikazala jednu od najvećih: utvrđenu podzemnu bazu izgrađenu od armiranog betona i opremljenu raketama. 

Iranska raketa Shahab-3, poznata pod imenom Zvijezda repatica, može dosegnuti cilj na udaljenosti od 1000 kilometara. 

Vjeruje se da su iranski dužnosnici rakete kupili od Sjeverne Koreje, koja ih je razvijala u svrhu gađanja američkih meta s Korejskog poluotoka. 

Izjave zapadnih stručnjaka 

Vodeći ljudi zapadne obavještajnih službi već dugo sumnjaju na to da je Iran svoju ključnu infrastrukturu, sustave oružja i vojnu opremu preselio u podzemne bunkere i planinska skrovišta, pri čemu izvori vodećih zapadnih zemalja tvrde da "Iranci znaju da bi nam u slučaju napada na njihovu državu glavne mete bili zračna obrana, spremišta oružja i središta strateške komunikacije". Tko god planira napasti Iran, zna da bi prave mete za napad bilo teško naći", dodaju.

 

Pročitajte više