IRAN NE ODUSTAJE OD ROKA ZA OBUSTAVU OBOGAĆIVANJA URANA

Čelnik iranske agencije za atomsku energiju u nedjelju je izjavio da Teheran ne odustaje od obveze obustave obogaćivanja urana kao što je i planirano i u skladu sa sporazumom s trojkom iz Europske unije.

"Obustavit ćemo obogaćivanje urana kao što je i planirano u ponedjeljak, a vijesti da je uoči toga Iran ubrzao proizvodnju UF6 (uranova heksafluorida) neutemeljene su", rekao je Gholam-Reza Aqazadeh za novinsku agenciju IRNA-u.

Tvornica u Isfahanu, u središnjem dijelu Irana, "nema samo ograničene proizvodne kapacitete, već je i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) neprestano snima video kamerama", rekao je.

Pogon u Isfahanu u petak su pregledala četvorica predstavnika IAEA-e iz Alžira, Kube, Malezije i Južnoafričke Republike. Oni su pozvani u Iran uoči 25. studenoga i sastanka upravnoga tijela IAEA-e na kojem će se raspravljati o iranskom slučaju.

Sjedinjene Države, u skladu s novinskim izvještajima iz Beča, optužuju Iran da je u Isfahanu ubrzao proizvodnju UF6 radi obogaćivanja urana. Službeni Washington optužuje Iran i za tajni nuklearni program u nuklearki Lavizan kraj Teherana.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više