Iran prijeti napuštanjem pregovora s EU, ako ne bude uspjeha

Iran će prekinuti pregovore s trima članicama EU, ako njegovi prijedlozi za kompromisom ne budu prihvaćeni kao temelj za buduće pregovore, rekao je voditelj Iranskog vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti Hassan Rowhani u izjavi objavljenoj u srijedu.

Rowhani je rekao kako će Iran napustiti pregovore s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom ako se uskoro ne postigne "osjetan napredak".

Europska trojka ponudila je Iranu političke i gospodarske poticaje ako prekine svoj program obogaćivanja urana, kojim se može proizvesti gorivo za reaktore, ali i omogućiti izrada nuklearnog oružja. Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo za proizvodnju električne energije i da nema nikakvih namjera izraditi nuklearnu bombu.

Rowhani nije iznio pojedinosti iranskog kompromisnog prijedloga, ali iz diplomatskih se krugova čuje kako Teheran želi nastavak rada jednog manjeg pogona za obogaćivanje urana i mogućnost da u njega ugradi desetke tisuća centrifuga kojima bi mogao proizvoditi velike količine goriva s obogaćenim uranom.

"Europljani bi nam morali reći može li ta zamisao biti temelj za nastavak pregovora", izjavio je Rowhani za dnevnik Financial Times.

"Ako može - dobro. Ako ne može, onda se ni pregovori ne mogu nastaviti, jer ovo je apsolutno posljednji kompromisni prijedlog do kojeg smo uspjeli doći", rekao je Rowhani.

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više