Iran: SAD na vrhu popisa zemalja koje ugrožavaju svjetski mir

Iranski predsjednik Mohammed Khatami je u odgovoru na komentar američkog potpredsjednika Dicka Cheneya prema kojima je Iran na vrhu popisa "problematičnih" zemalja rekao da Sjedinjene Države smatra zemljom koja najviše ugrožava svjetski mir.

Napetosti između Teherana i Washingtona, koji su diplomatske veze prekinuli 80-tih, posebno su izražene u posljednjih nekoliko dana, otkako je američka strana zauzela iznimno tvrdo stajalište prema Iranu.

"Kada pokušate pronaći potencijalno najproblematičnije mjesto u svijetu, ustanovit ćete da je na vrhu popisa Iran", rekao je prošli tjedan Cheney.

Khatami je, obraćajući se novinarima nakon razgovora s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, odgovorio na isti način.

"Mi smatramo da je Amerika na vrhu popisa zemalja koje najviše ugrožavaju svjetski mir i sigurnost, i nadamo se da će jednog dana doći razumu", rekao je, dodajući kako smatra da je mogućnost promjena u američkoj politici vrlo malo vjerojatna.

Iranci su odmah reagirali na izjave američkih političara ističući kako će Teheran vrlo oštro dogovoriti na bilo kakav vojni napad SAD-a ili Izraela.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više