IRAN SADA IMA DOVOLJNO SPASILAČKIH EKIPA, ALI MU NEDOSTAJU LIJEKOVI

Iranski ministar zdravstva Massoud Pezechkian pozvao je u subotu međunarodnu zajednicu da šalje lijekove i opremu, ali ne i dobrovoljce, u jugoistočni dio Irana razoren u katastrofalnom potresu.

On je rekao da je na pogođenim područjima sada dovoljno dobrovoljaca, ali da su i dalje potrebni lijekovi, aparati za ventilaciju i prijenosni rendgeni.

"Do sada je gotovo 4.000 ranjenih evakuirano u druge iranske gradove, među kojima Teheran, Chiraz i Machhad", rekao je ministar.

U međuvremenu je Berlin priopćio da će u subotu navečer poletjeti iz Njemačke za Bam zrakoplov s 28 tona pomoći u kojoj su lijekovi i pročiščivači vode.

Italija, kao predsjedavajuća Europske unije, koordinirat će pomoć EU-a kako bi se izbjeglo dupliciranje, a Španjolska će uputiti pročišćivače vode u vrijedosti od 300.000 eura.

Europska komisija odlučila je u subotu deblokirati 3,2 milijuna eura humanitarne pomoći namijenjene Iranu. Novac će biti korišten za slanje spasilačkih ekipa, poljske bolnice, skloništa, grijalice i opskrbu vodom. Nakon procjene potreba na licu mjesta moguća je i dodatna pomoć, priopćila je Komisija, koja je već u petak inicijalno odlučila postati pomoć u vrijednosti od 800.000 eura.

Pročitajte više