IRANSKI PREDSJEDNIK KAŽE DA ĆE SE POVUĆI AKO TO NAROD ŽELI

Iranski predsjednik Mohammad Khatami rekao je da će napustiti dužnost ako narod to želi, prenio je u subotu iranski tisak, dok je istodobno Khatamijeva reformistička vlada suočena s rastućim kritikama zbog neuspjeha u obračunu s konzervativnim islamskim protivnicima.

Izbor Khatamija 1997. godine na čelo države pobudio je nade u reforme među mnogim Irancima, od kojih je većina rođena nakon islamske revolucije 1979. godine. No konzervativci, koji su zaposjeli moćne neizborne dužnosti unutar kompleksnoga iranskog političkog sustava, blokiraju reforme.

Javno nezadovoljstvo prelilo se posljednjih tjedana na ulice, a ljutnja je usmjerena na predsjednika Khatamija, jednako kao i na ortodoksne islamske svećenike. Neki od prosvjednika pozvali su iranskog predsjednika da dade ostavku.

"Mi nismo gospodari ovoga naroda, nego njegove sluge. Mi ćemo otići, ako narod kaže da nas ne želi", prenose iranske novine riječi predsjednika Khatamija.

Khatami je predložio dva ključna reformska zakona kako bi se suzbio utjecaj konzervativaca na izborni proces i sudstvo, koje je posljednje tri godine zabranilo preko 90 reformističkih publikacija i zatvorilo brojne novinare.

No zakone je odbacilo konzervativno nadzorno tijelo, Vijeće čuvara. Khatami kaže da bez zakona on ima jednako toliko ovlasti kao i bilo koji običan građanin.

Pročitajte više