IRSKI PARLAMENTARCI POSJETILI HRVATSKI SABOR

Članovi Odbora za europske poslove Parlamenta Irske posjetili su u četvrtak Hrvatski sabor, priopćila je saborska služba za odnose s javnošću. L

U razgovoru s članovima saborskog Odbora za europske integracije predsjednik irskog Odbora Gay Mitchell rekao je kako očekuje ulazak Hrvatske u EU 2007. On je rekao da se Irska zahvaljujući članstvu u EU industrijski razvila, osobito na području računalne tehnologije, te znatno povećala dohodak po stanovniku, kaže se u priopćenju.

Što se tiče kriterija za članstvo istaknuo je da to ocjenjuje Europska komisija i da su važna pitanja: povratak izbjeglica, pravni sustav i mediji.

Predsjednik saborskog Odbora Mate Granić i članovi Odbora izvijestili su goste o položaju Hrvatske i njezinoj politici prema Haaškom sudu, povratku Srba, položaju nacionalnih manjina i o tome kako postoji podrška ulasku Hrvatske u EU.

Irski parlamentarci su istaknuli važnost reforme obrazovanja za uspjeh u gospodarskom razvitku. Osnovali su 12 instituta tehnologije, dva instituta visokog obrazovanja, a nastavnom kadru su osigurali visoke plaće. U tome su dobili znatnu potporu Europskog socijalnog fonda.

S članovima irskog Odbora razgovarao je i Mato Arlović, potpredsjednik Sabora, i izvijestio ih o usuglašavanju zakonodavstva sa zakonima EU, kao i da je ulazak u EU i NATO hrvatski strateški cilj, s čime je suglasno više od 80 posto građana, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više