Brazilske vlasti: Kinesko cjepivo protiv korone učinkovito je 50.38%, ne 78%

Foto: Epa

KINESKO cjepivo protiv covida-19, koje je razvila kompanija Sinovac Biotech, pokazalo je samo 50.38% učinkovitosti u kasnim fazama kliničkih ispitivanja u Brazilu, što je znatno niže nego što su pokazali raniji rezultati, objavile su vlasti Sao Paula.

Iako je ova razina učinkovitosti dovoljna za odobrenje regulatornih agencija, značajno je niža od prije najavljenih 78%. Ova razlika u procjeni efikasnosti cjepiva potaknula je sumnju u istinitost podataka koje je predočila Kina, piše CNN.

Stručnjaci smatraju da bi stopa učinkovitosti cjepiva Sinovac Coronavac od 50.38%, koja je najniža među svjetskim konkurentskim cjepivima, mogla utjecati na međunarodno povjerenje u cjepiva kineske proizvodnje.

"Institut Butantan i vlada Sao Paula navode da je cjepivo protiv koronavirusa postiglo ukupnu stopu djelotvornosti od 50.38%“, navodi se u jučerašnjem priopćenju.

Značajno veća učinkovitost drugih cjepiva

Brazil je financirao treću fazu kliničkih ispitivanja cjepiva u kojoj je sudjelovalo 13.000 zdravstvenih djelatnika iz osam brazilskih država.

Da bi bilo odobreno, cjepivo mora proći kroz tri faze kliničkih ispitivanja. U prvoj fazi sudjeluje manji broj ispitanika, obično između 20 i 100 (ili rjeđe nekoliko stotina), te se njome utvrđuje preliminarna procjena sigurnosti i učinkovitosti cjepiva. U drugoj fazi se učinkovitost cjepiva testira na većem broju ispitanika, obično između 50 i 300, te se analiziraju različiti načini imunizacije, odnosno primjene doza.

U trećoj fazi sudjeluje najveći broj sudionika – od više stotina do više desetaka tisuća; ovisno o bolesti za koju se razvija lijek ili cjepivo. U ovom trenutku se određeni kandidat uspoređuje s placebom da bi se ispitala stvarna uspješnost razvijenog cjepiva ili lijeka te se dodatno testira sigurnost i utvrđuju nuspojave.

Ovi rezultati treće faze kliničkih ispitivanja pokazuju da je kinesko cjepivo manje učinkovito od ostalih cjepiva koja su trenutno na tržištu. Primjerice, cjepiva kompanija Pfizer-BioNTech i Moderne pokazala su oko 95% učinkovitosti.

Rusija tvrdi da je njeno cjepivo Sputnik V učinkovito 91%, dok britansko cjepivo, koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca, ima prosječnu učinkovitost od 70%.

Cjepivo Sinovac manje je učinkovito i od drugog kineskog cjepiva, koje je razvila državna tvrtka Sinopharm, a za koje tvrdi da je učinkovito 79.34%.

Pročitajte više