Ispraćaj dominikanca dr. Tome Vereša

U crkvi Kraljice Svete Krunice u Dominikanskom samostanu u Zagrebu služena je večeras misa zadušnica i obavljen ispraćaj posmrtnih ostataka Tome Vereša, jednog od najistaknutijih članova Hrvatske dominikanske provincije.

T. Vereš preminuo je 9. prosinca u Zagrebu u 73. godini života, a prema njegovoj želji sutra će biti pokopan u obiteljskoj grobnici u rodnoj Subotici.

U ime zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića i zagrebačke Nadbiskupije od Vereša se oprostio pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak, koji je predvodio večerašnje misno slavlje zajedno s Verešovom subraćom, dominikancima i članovima ostalih redovničkih zajednica.

U prigodnoj propovijedi Mrzljak je istaknuo kako je Tomo Vereš veliki proučavatelj sv. Tome Akvinskog težio za istinom, odnosno za Kristom koji je za kršćane jedini put, istina i život.

´U ovom vremenu Došašća kad se približava blagdan rođenja Sina Božjega ispraćamo ovog uzornog dominikanca kojemu je Krist kao i svima nama jedina utjeha, istina i u toj istini smrt gledamo kao prelaz iz ovog prolaznog života u vječni život´, rekao je u propovijedi Mrzljak. Oproštaj, istaknuo je, od ovog uzornog redovnika i svećenika još više učvršćuje i obnavlja našu vjeru u približavanju istine za kojom je neumorno tragao i sam Vereš.

U ime Hrvatske dominikanske provincije riječi zahvale subratu Tomi Verešu uputio je provincijal fra Tomo Prcela, u ime Dominikanske zajednice u Zagrebu prof.dr. Marijan Biškup, u ime Filozofsko-teološkog fakulteta Družbe Isusove isusovac Anto Mišić.

Kako se Tomo Vereš izuzetno zauzimao za dijalog i ekumenizam u Katoličkoj crkvi, ekumensku zahvalu i kršćansku sućut Dominikanskoj zajednici uputio je Peter Kuzmič, profesor Evangelističkog fakulteta u Osijeku, a u ime brojnih Subotičana u Zagrebu teolog Tomislav Vuković.

Tomo Vereš stupio je u dominikanski red 1949. Filozofiju i teologiju studirao je u Dubrovniku, magistrirao u Parizu, a doktorirao u Zagrebu. Više od 30 godina predavao je filozofske predmete na visokim crkvenim učilištima u Dubrovniku i Zagrebu. Tijekom pola stoljeća objavio je više od 500 bibliografskih jedinica i 24 knjige. Njegovo djelo obuhvaća i raščlambe o dijalogu kršćana i marksista, a posebno je istaknut u promicanju misli Tome Akvinskog, Alberta Velikoga i Jacquesa Maritaina. U hrvatskoj će kulturi Vereš ostati zapamćen kao nenadmašni prevoditelj i komentator tekstova sv. Tome Akvinskoga.

Pročitajte više