ISPRAVAK: Pjesma sa snimke iz tramvaja nije šovinistička, baš naprotiv

Foto: Screenshot Facebook

DRUŠTVENIM mrežama danima se širi snimka iz zagrebačkog tramvaja u kojem dvojica mladića pjevaju "Ubij Srbina", a u istom kontekstu spominju i Židove, "Šiptare", "Cigane", Bosance i druge nacionalnosti, pa i Hrvate. No, stvari nisu kakve se čine na prvu. 

Jedan mladić daje ritam na gitari, a drugi se, odjeven samo u gaće i čarape, baca po tramvaju.  "Ubij, ubij Srbina, takva mu je sudbina, a može i Hrvate, ko vam je*e mater, ja", dio je teksta otpjevanog u zagrebačkom tramvaju. U istom se kontekstu spominju Židovi, "Šiptari", "Cigani", Bosanci i - Japanci. Riječ je, međutim o ironičnoj pjesmi benda Biciklić koja se ruga šovinizmu. 

Index.hr nije bio upoznat s radom grupe Biciklić i zbog toga nismo prepoznali da je riječ o pjesmi koja se ruga nacionalizmu i nacionalistima, pa su u prvoj verziji ove vijesti naslov i tekst sugerirali da su mladi u tramvaju nacionalisti. Ispričavamo se ekipi iz tramvaja i bendu Biciklić na nenamjernoj pogrešci. U budućnosti ćemo bendu Biciklić posvetiti više pažnje.

Pjesma je ironija

Iako bi se na prvu sve moglo shvatiti drugačije, pjesma nema veze sa šovinizmom, baš naprotiv. Kako smo odmah nakon objave došli do saznanja da mladići u tramvaju pjevaju ironičnu pjesmu "Sakoman" zagrebačkog punk benda Biciklić koji na ciničan način obrađuje društveno-političke teme i kritizira šovinizam i nacionalizam, to smo promtno i ispravili. Sada uz ispriku, dodajemo i originalnu pjesmu grupe Biciklić.

Razumno je za pretpostaviti da su mladići sa snimke fanovi grupe i da su se, kao i sama pjesma, poslužili ironijom, iako se ovakvim izvođenjem u tramvaju može poslati i kriva poruka. 

Što su nam, prije nego što smo doznali o čemu je zapravo riječ, rekli iz policije i iz ZET-a

Index je, prije no što smo doznali o čemu je zapravo riječ, kontaktirao i zagrebačku policiju i ZET zbog ove snimke, no ni u policiji ni u ZET-u ne znaju kada je i u kojem tramvaju nastala snimka. 

Kako vrijeme i mjesto nastanka snimke nisu poznati, iz policije su nam kazali kako zbog broja intervencija koje svakodnevno imaju ne mogu utvrditi jesu li u konkretnom događaju postupali, odnosno jesu li o njemu uopće dobili dojavu, a bez tih informacija teško im je, poručuju, i započeti postupanje ako ga nije bilo neposredno nakon događaja. 

No građani se policiji mogu javiti na broj 192 ako imaju korisna saznanja o ovom događaju. 

Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba poručio je kako je upoznat sa snimkom s društvenih mreža, ali također ne zna kada je i gdje točno nastala. 

"Osuđujemo svako neprimjereno ponašanje te širenje netolerancije i govora mržnje", poručio je Zeba za Index. 

Pročitajte više