Istraga o puštanju na dopust višestrukog silovatelja iz pulskog zatvora

UPRAVA za zatvorski sustav provest će istragu u pulskom zatvoru o puštanju na dopust višestrukog silovatelja Roberta Kolara (30), koji je osumnjičen da je krajem prošloga tjedna silovao dvije djevojke..

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Josip Hehet priopćio je danas da će Povjerenstvo Središnjeg ureda te Uprave Ministarstva pravosuđa provesti inspekcijski nadzor o "postupanju zatvora u Puli i odobravanju pogodnosti izlaska zatvorenika Roberta Kolara".

Robert Kolar iz Umaga pušten je na dopust iz pulskog zatvora u kojem izdržava petogodišnju kaznu zbog silovanja 25-godišnje djevojke iz Umaga, u studenome 1999. Sumnjiči ga se da je na dopustu, u subotu u dva sata ujutro na lukobranu Gradske luke u Umagu, prisilio 24-godišnjakinju i 17-godišnjakinju iz Umaga na spolni odnos.

Po pisanju medija, odobrenje za dopust Kolaru potpisala je upraviteljica pulskog zatvora Ingrid Popovski Cukon ali bez prethodnog mišljenja Županijskog državnog odvjetništva i Centra za socijalni rad na što je prema zakonu bila dužna.

U Ministarstvu pravosuđa tvrdili su da su ta mišljenja pribavljena, no mediji doznaju da su se ona navodno odnosila na prijašnji dopust Kolara u studenome prošle godine.

Robert Kolar prvi je put osuđen za silovanje 1993. Tada je, također na lukobranu Gradske luke u Umagu, silovao 13-godišnju djevojčicu za što je kažnjen s četiri godine zatvora. U travnju 1998. osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja silovanja, a 2000. na pet godina.

(Hina) pp/so so

Pročitajte više