Istraga Uskoka: Direktora Hrvatskih voda odveli u lov u Namibiju kako bi osigurali poslove

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv glavnog direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića i još dvije osobe zbog davanja i primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

U Uskokovom priopćenju navode se samo inicijali i dob osumnjičenika. Sumnja se da su od početka 2009. do 9. rujna 2009. godine u Zagrebu direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor Proninga DHI Božidar Deduš Husariću ponudili da će mu podmiriti troškove putovanja i lova u Namibiji, kao i troškove dopreme lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku. Zauzvrat su tražili da Husarić njihovim društvima i dalje osigurava poslove s Hrvatskim vodama, na što je ovaj pristao.

Nakon toga je Crneković dogovorio organizaciju putovanja i lova u Namibiji, i to ne samo za Husarića, nego i za sebe i za Deduša. Kao razlog puta naveo je stručno usavršavanje, pri čemu je Deduš zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrsta usluge navede "stručno putovanje-Namibija". Na temelju naloga koji je podnio plaćeno mu je putovanje.

Crneković je zatim rezervirao avionske karte za put u Namibiju te je, u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nepripadnu imovinsku korist, stručnim službama društva u kojemu je direktor naložio da plate račun za avionske karte i da se taj trošak u poslovnim knjigama knjiži kao "usluge cestovnog prijevoza", te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegovog boravka Namibiji prikaže kao da je radio.

Nakon boravka u Namibiji od 1. do 8. lipnja 2009. u Hrvatsku su iz Namibije dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove je, prema Crnekovićevoj uputi, platilo trgovačko društvo koje je kooperant Vodoprivrede kojoj je Crneković direktor.

Pročitajte više