Istražitelj ispitao posadu hrvatskog krijumčarskog broda - puške su iz 1940.

POSADU broda ´Rapoča´, koji je jučer zaustavljen u talijanskoj luci Gioia Tauro jer je prevozio oružje, sinoć je ispitao tužitelj iz Palmija ali nije pokrenuo nikakav sudski postupak niti im je ograničio kretanje.

Tužiteljstvo u gradu Palmiju je nadležno za područje luke Gioia Tauro u kojoj je u petak uvečer zaustavljen hrvatski brod ´Rapoča´ Lošinjske plovidbe sa 6.000 pušaka u tri kontejnera.

Talijanska policija je otkrila na brodu puške, za koje je postojao putni dokoment u kojem piše da je riječ o ´starim puškama´, ali se radi o 6.000 pušaka koje su ´potpuno djelotvorne´, kako je obznanila policija.

Talijanska glasila su danas objavila informacije o toj zapljeni oružja. ´Corriere della Sera´ je objavio samo kratku vijest, a list ´Stampa´ donosi širu informaciju pod naslovom ´Krimić broda s puškama´, u kojoj postavlja pitanje ´nije li riječ o krijunčarenju oružjem širih razmijera?´.

´Brod pod hrvatskom zastavom je trebao prevesti puške do Norfolka, u SAD-u, premda još nije jasno da li je to trebala biti samo etapa na putu do Vancouera u Kanadi.´ piše ´Stampa´.

Zaplijenjene puške na brodu "Rapoča" hrvatskog brodara Lošinjska plovidba su iz Drugog svjetskog rata, objavljeno je u subotu u krugovima istražitelja u gradu Gioia Tauro, na jugu Italije.

Puške, koje su iz 1940. godine, dakle iz doba Drugog svjetskog rata, potpuno su ispravne i vjerojatno je to bio razlog dodatnog  ispitivanja. Prema brodskim dokumentima bile su prijavljene kao "stare puške", ali pošto su ispravne i imaju "ofenzivni potencijal", kako je obrazložila policija, pokrenuta je dodatna istraga i sada je objavljeno da je ipak riječ o starom oružju.

Italija: Zaustavljen hrvatski krijumčarski brod

Talijanska policija zaplijenila je u petak navečer oko 6.000 ratnih pušaka ruske proizvodnje u luci Gioia Tauro, na jugu Italije u regiji Calabriji, na brodu koji plovi pod hrvatskom zastavom.


Oružje visokog napadačkog potencijala, kako ga je ocijenila talijanska policija, otkriveno je tijekom kontrole nad međunarodnim pomorskim prometom. Brod Rapoča plovio je pod hrvatskom zastavom. Policija ispituje posadu broda.

Prema putnoj ispravi o teretu na brodu navodno se radilo o starim, antiknim puškama, koje navodno imaju veću povijesnu od uporabne vrijednosti. No, talijanska policija je puške ocijenila djelotvornima i dobro očuvanima.

Puške su bile spremljene u tri kontejnera koji su trebali biti prebačeni najprije u luku Norfolk u SAD-u, a zatim u Vancouver, u Kanadu.

Prema talijanskoj novinskoj agenciji ANSA, koja ne objavljuje ime broda, zaplijenjene puške su jugoslavenske, a ne ruske, proizvodnje. U petak navečer je i talijanska televizije objavila da je riječ o puškama jugoslavenske proivodnje, ali nije objavila na kojem su brodu zaplijenjene.

Talijanska policija i pogranična policija također nije objavila podrijetlo broda.

Prije dvije godine hrvatski brod Rapoča iz Manille je dopremio 6 kg kokaina u Riječku luku. Kokain je vrijedio 1,2 milijuna DEM, a bio je namijenjen bosanskom tržištu.

Također je prije nekoliko tjedana na brodu otkrivena pošiljka poluatomatskih pušaka.

Pročitajte više