ISTRAŽIVANJA: NAJVIŠE GLASOVA OSVOJIT ĆE RADIKALI VOJISLAVA ŠEŠELJA

Na predstojeće izvanredne parlamentarne izbore u Srbiji 28. prosinca izaći će oko četiri, od ukupno oko 6,5 milijuna građana, odnosno 61,5 posto od ukupnog broja upisanih birača u Srbiji, pokazala je u utorak objavljena anketa novosadske agencije za istraživanje javnog mišljenja "NS Media".

"Najviše glasova, oko 900 tisuća, osvojit će Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Slijede Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice sa 700 tisuća, G17 Plus Miroljuba Labusa sa 550 tisuća, Demokratska stranka ubijenog premijera Zorana Đinđića sa 500 tisuća, Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića sa 450 tisuća, te koalicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića sa oko 300 tisuća glasova", kazao je u utorak na konferenciji za novinare u Novom Sadu šef istraživačkog tima "NS media", profesor Filozofskog fakulteta Mikloš Biro.

Biro je, kako prenosi Radio B92, kazao da je procjena da će na izbore izaći još oko 600 tisuća građana koji su trenutno neopredijeljeni, a Srpska radikalna stranka imat će najviše zastupnika (74). Slijedi Demokratska stranka Srbije sa 52 zastupnika, G17 Plus sa 40, Demokratska stranka sa 34, Socijalistička partija Srboke sa 30 i koalicija Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije sa 20 zastupnika.

"Prema tim rezultatima, može se zaključiti da bi, u slučaju slabog odaziva birača na izbore, eventualna koalicija Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije bila blizu polovine mandata u parlamentu", kazao je Biro.

Na predstojeće izbore u Srbiji 28. prosinca izlazi 19 stranaka i koalicija, a da bi ušle u parlament moraju prijeći prag od pet posto glasova u odnosu na broj izašlih birača.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više