Istraživanje: Ako se Hrvatska nastavi zaduživati, bankrotirat će

ANALIZOM gospodarsko-financijske situacije u Hrvatskoj, koju je proveo Bečki institut za međunarodna ekonomska istraživanja, pokazalo se da bi Hrvatska, pod pretpostavkom da se nastavi trend povećanja vanjskog duga, mogla imati ozbiljnih financijskih problema, piše Jutarnji list.

"Problem nelikvidnosti države zasad ne postoji. Ipak, nema sumnje da je trend rasta vanjskog duga neodrživ i da se nešto po tom pitanju mora napraviti." - izjavio je Vladimir Gligorov, istraživač Bečkog instituta koje je napravilo analizu za Ured predsjednika RH.

Bude li vanjski dug i dalje rastao prosječnom stopom od 7-8%, u iduće tri godine doseći će razinu bruto društvenog proizvoda. Iako zasad još uvijek nema većih problema sa otplaćivanjem duga, ako se nastavi trend zaduživanja u budućnosti bi se mogao pojaviti problem nesolventnosti države.

Rješenje neugodne situacije u kojoj se nalazi Hrvatska stručnjaci s Bečkog instituta vide u kratkoročnim mjerama ekonomske politike koje bi se primjenjivale u iduće dvije do četiri godine. Restriktivna monetarna i fiskalna politika s manjim gospodarskim rastom, ujedno i politika kakvu je usvojila Sanaderova Vlada, jedna je od opcija, ali u Bečkom institutu smatraju kako Hrvatskoj obzirom na stupanj razvoja ipak treba viša stopa gospodarskog rasta.

Drugu mogućnost jest nalaženje novih načina porasta izvoza, proizvoda i konkurentnosti, što podrazumijeva korekcije ili putem tečaja ili plaćama, smatra Gligorov.

Michael Landesmann, direktor Bečkog instituta, kazao je kako su glavni generatori rasta vanjskog duga javne investicije, privatna potrošnja i fiskalni deficit, čija je visina neodrživa.

Prema podacima analize koje je Bečki institut objavio u petak, vanjski dug raste od 1994. godine do danas, pri čemu je prošle godine prešao granicu od 80% BDP-a.

Pročitajte više