ISTRAŽIVANJE: DANAŠNJI MAGARAC VUČE PODRIJETLO OD DVIJU RAZLIČITIH VRSTA DIVLJIH ŽENKI

Afrički divlji magarci u prošlosti su vjerojatno bili pripitomljavani dva puta na dvama različitim i geografski međusobno udaljenim mjestima prije nego što su postali poslušne životinje u službi čovjeka, izvijestili su u četvrtak članovi međunarodne ekipe znanstvenika koja je istraživala magareću DNK.

U članku objavljenom u listu Science navodi se da današnji magarci potječu od dviju različitih vrste divljih ženki, što je ustanovljeno nakon istraživanja njihovih DNK. "Rijetki arheološki nalazi iz Egipta navode na zaključak da su magarci, poput konja, pripitomljeni prije otprilike 5.000 godina, no precizni podaci o tome još uvijek nisu ustanovljeni", piše u članku.

Znanstvenici su u svojem radu upotrijebili sve popularniju istraživačku metodu poznatu kao genetski sat, zahvaljujući kojoj se za svaku generaciju može izračunati genetska mutacija.

"Tijekom istraživanja došli smo do zaključka da su postojale dvije različite vrste divljih ženki od kojih su se postupno na dva različita, međusobno geografski vrlo udaljena mjesta razvili svi današnji magarci. Prema našem mišljenju, to se dogodilo prije više od 10.000 godina, dakle prije nego što je čovjek, prema do sada raspoloživim podacima, pripitomio bilo koju stočnu životinju", prenosi Science. Ako u oba slučaja životinje vuku podrijetlo iz dvaju različitih dijelova Afrike, a čini se da je tako, znači da je magarac jedini kopitar pripitomljen isključivo u Africi, iznose znanstvenici.

Ovo bi otkriće moglo baciti novo svjetlo na dosadašnja saznanja o selidbama i razvoju prvih ljudi, smatraju znanstvenici.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više