Istraživanje: Islamofobni zločini su se više nego udvostručili u Njemačkoj 2023.

Foto: Profimedia

Njemački savez protiv islamofobije i diskriminacije muslimana, također poznat kao Claim, danas je rekao da su se zločini s islamofobnim motivima više nego udvostručili u Njemačkoj prošle godine.

Grupa je rekla da je zabilježila ukupno 1.926 kaznenih slučajeva, nešto više od pet svaki dan u prosjeku i povećanje od više od 1000 u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Deutsche Welle.

"Antimuslimanski rasizam nikada nije bio toliko društveno prihvatljiv kao danas i dolazi iz središta društva", rekla je direktorica Claima Rima Hanano.

Najčešća kaznena djela

Naslov izvješća osvrnuo se na prvi članak njemačkog poslijeratnog ustava, koji kaže da ljudsko dostojanstvo treba biti "nepovredivo", umjesto toga govoreći da je ono "povredivo", iako Njemačka ove godine obilježava 75. godišnjicu svog ustava.

Claim je rekao da je svoj popis sastavio koristeći različite informacije iz otvorenog izvora, ne samo komunikaciju različitih njemačkih policijskih snaga.

Najčešća kaznena djela bila su verbalni napadi ili vrijeđanje, zatim slučajevi diskriminacije, ali i prijetnje i prisile. U 178 slučajeva, nešto manje od jednog od 10, dokumentirana je fizička ozljeda. Zbirka zahtjeva također uključuje četiri pokušaja ubojstva i pet slučajeva podmetanja požara.

Sukob između Izraela i Gaze vidno je utjecao na porast islamofobnih i antisemitskih zločina u Njemačkoj

Grupa je također rekla da je došlo do vidljivog porasta islamofobnih zločina u Njemačkoj nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. listopada.

Podaci objavljeni prošlog tjedna u Njemačkoj također su pokazali da su se zločini s antisemitskim motivima više nego udvostručili u 2023., potaknuti ubrzanom stopom nakon 7. listopada, s više od 60 posto slučajeva u godini dogodilo se nakon tog datuma.

Izvješće o islamofobnom kriminalu u Njemačkoj drugo je takve vrste koje je objavila grupa Claim, nakon inauguralnog prošlogodišnjeg. Ove godine pokreće se zajedno s kampanjom za podizanje svijesti javnosti. Prijavili su se razni njemački dužnosnici, akademici i političari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.