ISTRAŽIVANJE UN-A UTVRDILO OPADANJE STANDARDA ŽIVOTA U UKRAJINI

Siromaštvo i gospodarska nesigurnost sve jače se osjećaju u Ukrajini gdje radnici zarađuju manje od 100 dolara, a 40 posto njih ne može naplatiti zaostale plaće, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje UNove Međunarodne organizacije rada (ILO).



Istraživanje koje je obuhvatilo preko 9.000 odraslih pokazalo je da prosječni prihod ne može pokriti procijenjeni iznos potreban za održavanje minimalnog životnog standarda.

Nekih 85 posto odraslih Ukrajinaca osjeća da je prihod njihovog kućanstva nedovoljan za pokrivanje zdravstvene skrbi, dok 80 posto očekuje da će njihovo financijsko stanje u starosti biti loše ili vrlo loše.

Radnici ostaju na svojim sadašnjim radnim mjestima jer ne vide izgleda za dobijanje drugoga. Samo 20 posto radnika vjeruje da će zadržati svoje radno mjesto sljedeće godine.

Samo malo njih može upotrebljavati računalo ili ima pristup računalu.

"Najgori aspekt pokazan u ovogodišnjem istraživanju je osjećaj apatije i pesimizma među skoro svim društenim skupinama", komentirao je rezultate direktor ILO-ovog Programa socio-ekonomske sigurnosti Guy Standing.

(Hina) xsl ysv

Pročitajte više