Istraživanje: Više od polovine Amerikanaca imalo je nekog iz obitelji u zatvoru

Foto: 123rf

PREMA najnovijem istraživanju organizacije FWD.us i Sveučilišta Cornell, polovini punoljetnih Amerikanaca u nekom trenutku u životu član obitelji bio je u zatvoru, piše BBC.

Također, istraživanje je pokazalo da je svakom sedmom punoljetnom Amerikancu član bliže rodbine bio zatvoren najmanje godinu dana. Najveći postotak takvih slučajeva primijećen je kod manjina.

Studija se bazirala na uzorku od 4000 punoljetnih Amerikanaca.

Nacionalna kriza

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je neki član obitelji 64 % punoljetnih Amerikanaca u nekom trenutku u njihovom životu proveo barem jednu noć u zatvoru.

Autori studije smatraju kako se radi o nacionalnoj krizi.

“Brojke su nevjerojatne. Pogotovo ako se na zatvorenike gleda kao na priče, a ne na brojeve“, napisala je u uvodu istraživanja Felicity Rose, direktorica FWD.us.

“Najgora stvar kod odrastanja s ocem koji je svako malo u zatvoru jest izolacija i osjećaj srama“, dodala je.

Prema studiji, svakom petom odraslom Amerikancu jedan je roditelj proveo neko vrijeme u zatvoru, što je na obitelj ostavilo teške financijske i psihičke posljedice.

Latinoamerikanci i Amerikanci crne rase češće su u zatvorima

Nema razlike u postocima zatvorenih članova obitelji ako se gledaju politička stajališta, ali je znatno veći postotak takvih slučajeva zabilježen kod Amerikanaca crne rase. Kod njih je 50 % veća vjerojatnost da će im član obitelji biti zatvoren nego kod Amerikanaca bijele rase.

Kod Latinoamerikanaca 70 % je veća vjerojatnost da će im uži član rodbine provesti najmanje godinu dana u zatvoru nego što je to kod bijelaca.

Na postotak zatvaranja utječe i razina primanja. Kod Amerikanaca koji godišnje zarađuju manje od 25.000 dolara (oko 162.300 kuna) 61 % je veća vjerojatnost da će im član obitelji biti zatvoren nego što je to kod onih koji zarađuju iznad 100.000 dolara (oko 650.000 kuna) godišnje.

SAD ima najveći broj zatvorenika po glavi stanovnika

Prema neprofitnoj udruzi The Prison Policy Initiative (PPI), u SAD-u je najveći broj zatvorenika po glavi stanovnika u svijetu.

Tako je, primjerice, u Americi na 100.000 stanovnika zatvoreno njih 760, dok je u Velikoj Britaniji taj odnos mnogo bolji, odnosno na 100.000 stanovnika zatvoreno je njih 147.

Trenutno u američkim zatvorima boravi više od 2 milijuna Amerikanaca.

Pročitajte više