Istražni zahtjev za poreznog inspektora i direktora u Osijeku

OSJEČKO Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas da je istražnom sucu osječkog Županijskog suda podnijelo istražni zahtjev protiv 48-godišnjaka i 26-godišnjaka s osječkog područja zbog osnovane sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti.

U priopćenju za javnost navodi se kako je 48-godišnjak, inače inspektor osječkog Područnog ureda Porezne uprave Ministarstva financija, uhićen i priveden istražnom sucu s prijedlogom za određivanje pritvora zbog opasnosti od ometanja istrage, dok je 26-godišnjak, direktor jednog trgovačkog društva s područja Osječko-baranjske županije, u bijegu i za njim je raspisana policijska potraga.

Tereti ih se da su zlouporabili svoj položaj službene, odnosno odgovorne osobe, u nakani da drugoosumnjičenom 26-godišnjaku pribave protupravnu imovinsku korist nezakonitim povratom poreza na dodanu vrijednost. Utvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičeni 26-godišnjak, kao direktor jednog trgovačkog društva, zatražio povrat uplaćenog PDV-a, u iznosu od oko 444.000 kuna, za razdoblje od 1. do 30. lipnja 2004., iako je bio svjestan da trgovačko društvo na to nema pravo.

Osumnjičenog 48-godišnjaka tereti se da je, po dogovoru s 26-godišnjim osumnjičenikom, tijekom kontrole utemeljenosti toga zahtjeva sastavio zapisnik u kojemu je neistinito naveo da je proveo kontrolu i da je zahtjev za povratom PDV-a u cijelosti opravdan, iako je znao da navedeno trgovačko društvo nema pravo na povrat PDV-a.

Na temelju takvog neistinitog izvješća ispostava Porezne uprave uplatila je na žiroračun trgovačkog društva iznos od oko 444.000 kuna, a 26-godišnjak je, prema unaprijed stvorenoj namjeri, podigao i zadržao cjelokupni iznos, pri čemu je, za taj iznos, oštećen državni proračun.

Pročitajte više