Istražuje li zadarska policija tko je ubio Kennedya?

SUDEĆI prema, blago rečeno, bizarnom odgovoru zadarske policije na novinarski upit, zadarska policija istraživala je slučaj nestanka Ivana Stambolića, bivšeg predsjednika Srbije, koji su 2000. godine oteli i ubili pripadnici rasformirane Jedinice za specijalne operacije tzv. Crvenih beretki.

Kakve veze zadarska policija ima sa zločinom počinjenim prije pet godina u Srbiji, pitate se. Pitamo se i mi, ali bez puno nade u odgovor.

Naime, Slobodna Dalmacija je prije tjedan dana objavila članak o nestancima i ubojstvima osoba srpske nacionalnosti u Zadru u razdoblju od 1991. do 1993. godine, u kojem je autor teksta kao jedno od imena nestalih Srba naveo i časnika JNA Pavla Opsenice. Novinar "Slobodne" u tekstu je ustvrdio da je Opsenica "vjerojatno stradao kao Ivan Stambolić", implicirajući da je ubijen i zakopan.

Zadarski list u ponedjeljak je objavio odgovor PU zadarske na upit o navodnim nestancima Srba u periodu od 1991. do 1993. godine. Zadarska policija tako se oglasila uobičajenom formulacijom prema kojoj je "obrada kriminalističkog slučaja Pavla Opsenice u tijeku".

No, u nastavku priopćenja navodi se kako "prema policijskim spoznajama, Ivan Stambolić nije nestao niti je nad njime počinjeno kazneno djelo na području PU zadarske".

Na pitanje novinara Večernjeg lista zbog čega zadarska policija uopće spominje Stambolića u kontekstu nestanaka Srba u ratnom razdoblju, iz PU zadarske stigao je fascinantan odgovor. Iz Zadarskog lista navodno im je pristigao upit što je učinjeno po pitanju nestanka Ivana Stambolića u Zadru, pa su shodno tomu bili dužni odgovoriti.

Postavlja se pitanje dokle ide ležeran odnos prema poslu kojeg netko u odnosima s javnošću PU zadarske očito njeguje, te možemo li u bližoj budućnosti očekivati policijsko priopćenje u kojem se kaže kako "J. F. Kennedy nije nestao niti je nad njime počinjeno kazneno djelu na području PU zadarske."

N.B.

Pročitajte više