ITALIJA: IZBORI ZA ZASTUPNIKE OTIŠLE U EUROPSKI PARLAMENT

U šest talijanskih regija u nedjelju ujutro su otvorena biračka mjesta u sedam okruga za izbor sedam zastupnika u talijanski parlament na mjesto onih koji su ove godine izabrani u Europski parlament. L

Izborna mjesta će biti otvorena u nedjelju do 22 sata, te u ponedjeljak od 7 do 15 sati, nakon čega će odmah početi prebrojavanje glasova.

Očekuje se da će ovi izbori zasigurno odraziti i političko raspoloženje talijanskog biračkog tijela pošto se glasuje u regijama od sjevera do juga Italije. Na birališta u šest regija (Lombardija, Ligurija, Emilia Romagna, dva izborna okruga u regiji Toskana, Campania i Puglia) pozvano je 739.809 birača.

Ima i zanimljivih dvoboja između desnog i lijevog centra u izbornim jedinicima u Milanu, gdje je na parlamentarnim izborima 2001. godine izabran čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi, koji je sada delegiran za Europski Parlament, zatim u Napulju gdje je bila izabrana Mussolinijeva unuka, Alessandra, kao i u Pugli gdje je bio izabran čelnik Demokratske ljevice Massimo D'Alema. Ti će izbori dokazati i raspoloženje Talijana prema vladi desnog centra Silvija Berlusconija, kao i prema najnovijim kretanjima na ljevici koja pokušava objediniti snage oko sadašnjeg predsjednika Europske komisije i budućeg premijerskog kandidata na izborima 2006. godine Romana Prodija.

(Hina) xst ysd

Pročitajte više