Italija: Sjeverna liga ide sama na regionalne izbore - tisak

Stranka talijanske vladajuće koalicije Sjeverna liga donijela je, na sastanku saveznog vijeća na kojemu je u ponedjeljak navečer, prvi put poslije 10 mjeseci bolesti, sudjelovao i čelnik Umberto Bossi, odluku da će na predstojeće regionalne izbore u Lombardiji, a vjerojatno i Venetu, izići sama sa svojim listama, mimo koalicije desnog centra premijera Silvija Berlusconija tzv. Kuće sloboda. L

Kako u utorak piše talijanski dnevni list "Corriere della Sera", kandidat Sjeverne lige za predsjednika Lombardije bit će ministar rada i drugi čovjek Bossijeve stranke, Roberto Maroni, koji će biti i protukandidat sadašnjem predsjedniku Lombardije, također predstavniku desnog centra Robertu Formigoniju. Ovaj bi pak htio načiniti vlastitu listu kojoj će biti na čelu, također izvan Kuće sloboda, što je naljutilo Berlusconija. Talijanski premijer protivi se i željama predsjednika regije Lazio, Francesca Storacea, iz Nacionalnog saveza, koji bi također htio načiniti svoju listu.

Dvoboj na desnom centru do kojega će vjerojatno u Lombardiji doći mogao bi, smatra se, iskoristiti kandidat oporbenog lijevog centra. Međutim, unutar lijevog centra postoji svađa između bivšeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija i čelnika koalicije lijevog centra Margherite, Francesca Rutellija, oko imenovanja kandidata za regionalne izbore.

Prema pisanju "Corriere della Sera", Bossi je na sastanku kazao da su najave pojedinaca oko stvaranja vlastitih listi "prvi pokušaji smjenjivanja Berlusconija", obrazloživši nakanu da i njegova stranka nastupi sa svojom autonomnim listama željom da se "pomogne Berlusconiju".

Politički analitičari upozoravaju da na desnom centru s približavanjem regionalnih izbora dolazi do rascijepa, no da ni lijevi centar nije pokazao jedinstvenost.



(Hina) xst ybr

Pročitajte više