Italija: Štrajk liječnika i pilota

ZBOG 24-satnog štrajka 155.000 liječnika u Italiji u ponedjeljak je odgođeno 90.000 zakazanih kirurških zahvata, 600.000 pregleda i bolničkih smještaja, a štrajk pilota talijanske zrakoplovne kompanije Alitalije rezultirao je otkazivanjem 159 nacionalnih i međunarodnih letova.

Svi pacijenti koji su u ponedjeljak trebali biti zaprimljeni u talijanske bolnice morat će pričekati utorak, jer liječnici jamče samo najhitnije intervencije dok su za sve druge pacijente bolnice zatvorene.

Na štrajk su pozvali sindikati liječnika nezadovoljni visinom sredstava koja se izdvajaju za javne bolnice i zdravstvene ustanove, te stoga što već dvije godine nisu potpisani novi radni ugovori.

Liječnici u Italiji zarađuju manje nego njihovi kolege u ostalim zemljama Europske unije zaposleni u državnim bolnicama.

Sindikalne organizacije liječnika najavljuju nove prosvjede.

Zbog štrajka pilota Alitalije 8.600 putnika neće poletjeti na svoja odredišta.

I dok piloti prijete novim prosvjedima, u Italiji su nezadovoljni i suci te tužitelji koji kane također štrajkom izraziti protivljenje vladinoj reformi pravosudnog sustava.

Suci i tužitelji će štrajkati 11. ožujka, a stranke vladine koalicije desnog centra premijera Silvija Berlusconija već su taj prosvjed okarakterizirale političkim.

Suce i tužitelje nazvale su strankom koja se suprotstavlja političkim odlukama.

Pročitajte više