Italija u općem štrajku

ITALIJA je u utorak u općem štrajku protiv ekonomske politike vlade desnog centra Silvije Berlusconija na kioscima nema dnevnih listova, tvornice su zatvorene, zaposleni u ministarstvima, bankama, poštama, školama, gradskom, željezničkom i zračnom prometu, kao i u ostalim ustanovama ne rade u rasponu od četiri do osam sati.

Neke ustanove, primjerice ministarstva i lokalne administracije, ne rade svih osam sati, dok gradski i drugi promet stoji četiri sata.

Istodobno su u 70 gradova održane manifestacije, a u Torinu, Milanu i Veneciji tri čelnika sindikalnih konfederacija osudili su, govoreći na posebnim skupovima, proračun za sljedeću godinu kao neadekvatan, a vladinu ekonomsku politiku kao neučinkovitu.

Radi se o četvrtom općem štrajku u zemlji otkako je premijer Silvio Berlusconi stupio na dužnost 2001. godine.

Sindikalne konfederacije CGIL, CISL i UIL sazvale su opći štrajk držeći da ekonomska politika vlade ne stvara perspektive za izlazak iz krize, a rezovi na porezni sustav koje je uvela proračunom za 2005. znače da će školstvo, zdravstvo isl. dobiti manje novaca, što znači da će građani imati slabije usluge.

Stranke vladinog desnog centra osuđuju sindikate zbog sazivanja štrajka, jer ocijenjuju da je sazvan iz političkih, a ne socijalnih razloga.

Raniji su se štrajkovi odnosili na tržište rada i mirovinsku reformu, no i jedno i drugo dobilo je formu zakona.

Pročitajte više