Ivan Đakić proglašen krivim

Foto: Hina

OPĆINSKI sud u Virovitici nepravomoćno je presudio da je Ivan Đakić kriv, javlja N1.

Đakić je nepravomoćno proglašen krivim po obje točke optužnice. Dobio je 7 mjeseci za prijetnje novinaru Ivanu Žadi i 8 zbog širenja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, no to je objedinjeno u jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci uvjetno.

Đakić u roku od šest mjeseci u korist udruge SOS dječje selo Hrvatska mora uplatiti 20.000 kuna. Oduzet će mu i mobitel iPhone.

Slika na pravoslavni Božić

Podsjetimo, Ivan Đakić, sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, na Facebooku je Srbima čestitao Božić jezivom slikom na kojoj, prema svemu sudeći, ustaša drži odrubljenu glavu Srbina. 22-godišnji Đakić je sliku objavio na pravoslavni Božić. Uz odvratnu fotografiju koja, prema onome što se može pronaći na internetu, prikazuje jednog od ustaških koljača iz Jasenovca, sin HDZ-ovog zastupnika je napisao: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan božić."

Zbog gnjusne slike koju je objavio Đakić je uhićen i proveo je noć na policiji. U izjavi nakon puštanja na slobodu za sve je okrivio medije.

"Meni je žao da se to dogodilo, ali svi griješe. Da nisam to ja objavio, da je netko drugi objavio, ne biste vi ni digli prašinu, tako da eto", rekao je Đakić.

Đakić: Ne poznajem Žadu niti sam mu prijetio, branio sam oca

Na sudu u Virovitici puštena je snimka Đakićeva davanja iskaza.

Đakić je negirao da poznaje Žadu, kao i da mu je prijetio. Istaknuo je kako je štitio oca od optužbi, a da su to novinari krivo shvatili, javlja RTL.

"Ja osobno Ivana Žadu ne poznajem. Vidio sam što piše na Fejsu o mom ocu, vrijeđao ga je. Prijetnji nikakvih nije bilo. Ja njega nisam nikad upoznao ni vidio. Ja sam samo rekao da to što piše nije istina... i da ću ga tužiti", rekao je Đakić i nastavio:

"Nije to bila prijetnja, volim svog oca. Riječi za koje me optužuju nisu moje."

Đakić: Žao mi je, samo sam htio biti šaljiv

Što se tiče skandalozne čestitke povodom pravoslavnog Božića, Đakić je u svom iskazu rekao da mu je žao što se to uopće dogodilo. Istaknuo je kako  mu nije bila namjera pozivati na mržnju i nasilje.

"To je čin moje brzopletosti. Ja sam to napravio jer sam htio nasmijati ljude, našaliti se, a kad sam shvatio što sam napravio, već je bilo prekasno. Pobrisat ću svoj Facebook profil jer ne želim da me stalno netko prati. Neću to više nikad napraviti. I stvarno mi je žao. Ne poričem ništa. Ja sam to objavio. Žao mi je i spreman sam odgovarati za to kazneno djelo", rekao je Đakić dodajući da je fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom pronašao na Googleu te da je na njegovom profilu stajala 10 minuta.

Tužiteljstvo: Dokazano je kazneno djelo, tražimo zabranu uporabe interneta

U završnim riječima tužiteljstvo je kazalo kako smatra da je dokazano kazneno djelo prijetnje novinaru Žadi, što se vidi iz iskaza svjedoka. Tužiteljica je kazala i da je sam Žada osjećao nesigurnost i strah zbog svega što je doživio, pogotovo zbog prijetnji. 

Iako je Đakić u svojoj obrani kazao da mu nije bila namjera vrijeđati pripadnike srpske nacionalnosti, već se htio našaliti, tužiteljica to smatra neprihvatljivim, pogotovo ako se pogledaju izlistane fotografije u njegovom mobitelu i Facebooku. Istaknula je kako je vidljivo da Đakić ima fotografije osobe s oznakama totalitarističkog režima. Predložila je sigurnosnu mjeru zabrane korištenja interneta.

Žada: Nikad nisam razgovarao s Đakićem

Ivan Žada se obratio sudu i poručio: "Ja s gospodinom Đakićem nikad nisam razgovarao. Imali smo dva susreta. Nikad nisam poželio raditi u informativnom centru niti sam od njega tražio bilo što. Ivan Đakić me samo želi diskreditirati svojim tvrdnjama."

Osvrnuo se i na tvrdnje Đakića da nikad nije imao probleme sa zakonom i poručio kako Đakić na ruci ima nacističku tetovažu koja se sad ne vidi jer mu je ruka na tom dijelu zamotana.

Tražio da ga se oslobodi optužbi

Sudu se obratio i Đakićev odvjetnik

"To nije bilo kazneno djelo prijetnje. Moj klijent je poručio da neće šutjeti jer se pišu gadosti o njegovom ocu. Ne prijeti, već poručuje da neće šutjeti."

Što se tiče objave na Facebooku za pravoslavni Božić, rekao je da je njegov klijent svjestan da je to bilo neprimjereno i ružno te da je doživio javnu osudu, ali isto tako da nije htio poticati na nasilje i mržnju. Odvjetnik je ponovio da je njegov klijent ustvrdio da se samo htio našaliti te je predložio da ga se oslobodi krivnje, prenosi RTL. 

Pročitajte više