Ivan Đikić za Index komentirao dodjelu doktorata Bandiću

Foto: Pixsell/Tomislav Miletic/Hrvoje Jelavic/FaH

BUDUĆI da smo jučer na Indexu u tekstu o dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću istaknuli kako se hrvatska akademska vrhuška ponijela bitno drugačije prema Ivanu Đikiću, danas smo našeg vrhunskog znanstvenika zamolili da i sam komentira pokretanje procedure.

Javili smo mu da smo pisali i o njegovom slučaju te da se u Zagrebu sprema prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću. Također smo ga izvijestili o odluci Vuka Vukovića, našeg doktoranda na britanskom sveučilištu Oxford, koji je najavio da će se, ako Bandić doista dobije počasni doktorat, odreći svoje diplome na Ekonomskom fakultetu.

>> Prava slika Hrvatske: Đikić je nepoželjan, a Bandić je doktor

Đikić nam je rekao da se trenutno nalazi na znanstvenom skupu u Liverpoolu i da stoga nikako nema vremena za detaljno komentiranje ovakvih vijesti iz Hrvatske.

No ipak se kratko osvrnuo na problem.

"Žao mi je da je politika toliko očigledno stavljena iznad stručnih kriterija kod odlučivanja o dodjeli počasnih doktorata na Sveučilištu u Zagrebu", napisao je.

"Teško će se rasplesti ta nerazdvojna spona politike i vodstva Sveučilišta. Oni koji grčevito drže svoje akademske pozicije, a pri tome nemaju znanja i vlastite kvalitete, mogu jedino hraniti svoju sujetu povlađivanjem lokalnim centrima moći. Prema tome ova odluka nije problem gospodina Bandića nego očigledan problem u radu Sveučilišta u Zagrebu i u porukama koje se šalju mladima u Hrvatskoj", poručio je Đikić.

Kako smo jučer podrobnije pisali o maćehinskom tretmanu koji je Đikić dobio u Hrvatskoj unatoč svojim značajnim doprinosima svjetskoj i hrvatskoj znanosti te renkingu Sveučilišta u Splitu na svjetskim ljestvicama i popularizaciji znanosti među mladima, ovdje cijelu priču nećemo ponavljati. Podsjetimo samo kratko da ga Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2010. nije prihvatila za dopisnog člana te da je nakon kritika premijera Andreja Plenkovića i ondašnjeg rektora Sveučilišta u Splitu Šimuna Anđelinovića zbog angažmana na poštivanju akademskih etičkih načela svoje znanstvene projekte odlučio nastaviti raditi u inozemstvu umjesto u Splitu.

  

Pročitajte više