Ivi Dropuliću uručena nagrada "Stjepan Šulek"

NA SVEČENOSTI u Hrvatskom društvu skladatelja danas je uručena tradicionalna nagrada ´Stjepan Šulek´ za 2002. violinistu Ivi Dropuliću za izvedbu prvog stavka Prvog koncerta za viloinu i orkestra u Dduru Niccoloa Paganinija.

Dropulić je tu izvedbu ostvario 16. ožujka prošle godine u Hrvatskom glazbenom zavodu na audiciji-koncertu za izbor hrvatskog predstavnika na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika EBU 2002.

Dropulić je nastupio uz Simfonijski orkestar HRT pod ravnanjem Mladena Tarbuka. Nakon zagrebačkog uspjeha Dropulić je predstavljao Hrvatsku na tom uglednom natjecanju u Berlinu u lipnju prošle godine.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od pet tisuća kuna, a nagrađenom glazbeniku priznanje je uručio predsjednik Fonda ´Sjepan Šulek´ maestro Pavle Dešpalj.

Iz obrazloženja za nagradu Dešpalj je istaknuo da je Dropulić najmlađi dobitnik te ugledne nagrade, koji s navršenih 16 godina izvanrednom lakoćom izvodi vrlo zahtjevno Paganinijevo djelo.

Ivo Dropulić je rođen u Zagrebu 1986. Violinu uči od sedme godine na glazbenoj školi u Plovdivu, gdje je u sljedećih pet godina stekao čvrste temelje bugarske violinističke škole. Sa 15 godina kao osobito nadaren glazbenik upisuje se 2001. na Muzičku akademiju u Zagrebu i iste godine ima nekoliko zapaženih nastupa.

Nagrada ´Stjepan Šulek´ nosi ime hrvatskoga skladatelja violiniste i pedagoga, svestranoga glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća.

Godišnju nagradu Stjepan Šulek od 1993. dodjeljuje istoimeni Fond nizmjenično jednom mladom skladatelju ili violinistu.

Pročitajte više