Todorić je u pravu, današnji dan je njegova pobjeda: "On potpuno kontrolira situaciju"

 Foto: Hina/123rf

22 DANA prošla su od spektakularnog policijskog upada u Kulmerove dvore. Prije točno 22 dana policijske marice pojavile su se pred Todorićevim dvorcem, rezidencijama Agrokorovih direktora i revizora, a javnost je napeto pratila kako su Todorić i njegova svita napokon dolijali. Mediji su izvještavali o svakom detalju, od višednevnog policijskog pretraživanja Todorićevog dvorca, o lokacijama njegovih sinova i, naravno, o poslanicama s najpopularnijeg hrvatskog bloga.

>> Todorić pušten uz jamčevinu od 100.000 funti, mora nositi sigurnosnu narukvicu

>> Todorić po izlasku sa suda: "Ovo danas je pobjeda, još ćete me puno čuti"


>> Odvjetnica Ivice Todorića za Index: Izručenja možda neće ni biti

Nagađalo se da Gazda tipka iz Londona, pa iz Švicarske. U jednom trenutku pojavila se glasina da je u Srbiji. Pričalo se o njegovom odvjetničkom timu, o računima izvan zemlje, o sinovima, o sestri, o ocu, o svemu zapravo što na sebi ima nekakav pečat Agrokora.

No, glavni akter cijele priče, unatoč medijskoj atraktivnosti Piruške Canjuge i njezinog muža Zlatka, nekadašnjeg potrčka Franje Tuđmana, ipak je bio i ostao - Gazda.

Todorić bi nešto napisao, a mediji bi to revno prenijeli. Todorić bi nešto objavio, a ministri su reagirali. Todorić bi nekoga optužio, vlada bi se branila. Analitičari, odvjetnici, suci, ekonomisti, manje poznati blogeri - svi su ponudili svoj kut gledanja.

Današnji "rasplet" je tek početak

Danas se činilo kako je cijela priča, od koordiniranog hapšenja u Zagrebu, preko pravničke zavrzlame, od uhidbenih naloga do Interpolovih tjeralica, došla do svog raspleta.

Danas se, naime, pokazalo da su neka nagađanja ipak pogodila u pravu metu. Ivica Todorić uistinu je bio u Londonu. Predao se policiji, iščekujući odvođenje pred sud. Nije to učinio kad su mu prije 22 dana zalupali na Kulmerov nacifrani mesing, već se dragovoljno predao u ruke britanske policije kad je postalo izgledno da ga čeka izručenje u Hrvatsku. Platio je jamčevinu, a engleski sud ga je pustio da se brani sa slobode, ostavivši mu pritom suvenir u vidu narukvice za praćenje. Sljedeće ročište određeno mu je tek za sljedeću godinu, i to 10. travnja. Simboličan i ironičan datum, zapravo, ako uzmemo u obzir da je Lex Agrokor, zakon izglasan kako bi se spasilo ono što se od Gazdinog propalog koncerna spasiti da, donesen upravo na taj isti datum ove godine.

Todorić - lutkar okolnosti

Gledajući Todorićevo samozadovoljno, nasmiješeno lice pri izlasku iz sudnice i slušajući ga kako radosno saopćava da se osjeća građaninom Engleske, teško se oteti dojmu da je od samog početka planirao ovakav scenarij.

Todorić je, naime, nakon saslušanja na sudu u Londonu izašao pred novinare kao čovjek bez ijedne brige na ovom svijetu. Vedar, razgovorljiv i pun samopouzdanja.

"Danas je ovo jedna mala pobjeda, ali zapravo velika, i idem dalje", rekao je vidno raspoloženi dojučerašnji bjegunac.

U svjetlu današnjih događaja, čini se kako je bivši šef Agrokora bio cijelo vrijeme jedan korak ispred policijskih marica, uhidbenih naloga i Interpolovih tjeralica, manipulirajući okolnostima u svoju korist.

Za komentar smo zatražili doktora pravnih znanosti i profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Josipa Kregara.

Pobjeda u medijskom ratu

"On se ne igra, on brani svoju buduću poziciju. Njemu je stalo da se to sve pretvori u proces gdje se on može pozivati na politički progon. On zato provocira hrvatske dužnosnike koji su na to nasjeli i koji mu odgovaraju. Gospođa Dalić je tako čvrsto uvjerena, kad kaže da je to lice s tjeralice, da je napravila nešto dobro. Ali ona je napravila štetu. Da se njega kao osobu napadne, da ga se ne tretira kao kriminalce nego hrvatskog velikana i moralnu vertikalu. To je ono što njemu treba da bi tražio politički azil", smatra Kregar.

"On pobjeđuje u medijskom ratu. Pazite, njegove izjave su atraktivnije medijima nego šutnja Državnog odvjetništva. Njegove izjave poriču sve ono što vlada smatra nespornim. On treba odgovarati na samo jedno pitanje: 'Gdje su pare?' A sad se to prepliće s time kako je on pomagao drugima, kako se prodaje njegova teško stečena imovina, kako mu nitko ništa nije pomogao, i tako dalje. Tvrdi se kako noćima nije spavao, njegova sestra postaje medijski akter, njegovi susjedi daju izjave o njegovoj čestitosti. Zašto to ne rade dužnici? On je pobijedio u medijskom ratu", kaže nam Kregar.

"U potpunosti je u kontroli"

"On će igrati na još jednu stvar, a to je geopolitika. On će sve htjeti prikazati kao pokušaj Rusije da se domogne vlasništva udjela u važnim hrvatskim tvrtkama. Budući da je on kontrolirao i tvrtke čak i u regiji, on ovo želi prikazati kao opstrukciju ruskog prodiranja na zapad i u regiju. Taj kut mu treba zbog političkog azila. Sve što on sada radi, treba gledati kroz to pitanje azila. Njemu je presudno da ga se ne izruči Hrvatskoj", rekao nam je Kregar.

"Sjećate se one odluke Vrhovnog suda, kako nema Kutli suđenja u odsutnosti? On će to, vjerojatno vještije od prethodnika, provoditi i ovdje. A to što će nositi narukvicu po Londonu - to nije strašno. Čim se stvar malo otegne i čim prođe koja godina, on će dobiti dozvolu da putuje", kaže Kregar, koji je na pitanje kontrolira li Todorić u potpunosti situaciju, odgovorio potvrdno.

"On je ovdje u potpunosti u kontroli. Mislim da je sve ovo započeo prije tri ili četiri godine, nakon što se počeo zaduživati kod Rusa. Stvar je postala klimava kad se izletio, vjerojatno zbog taštine, u kupnji Mercatora. Tada je prejako zagrizao. Kad je zalogaj krenuo, onda je vidio da je stvar otišla kvragu. On je to vidio prije svih drugih i mogao je kontrolirati sporiji raspad dok ne skloni dokaze, dok ne sakrije novac i dok ne osigura rezervnu poziciju. Nije završio, njegova propast je došla koji mjesec prerano za njega. Ovo će se odužiti, a hrvatska javnost će sve oprostiti i zaboraviti. On će medije držati na svojim jaslama, iako sad ne raspolaže oglasnim prostorom kao prije, ali te zasluge ostaju", rekao je Josip Kregar u razgovoru za Index.

Pročitajte više