Ivica Todorić podnio kaznenu prijavu protiv Fabrisa Peruška

Foto: Goran Stanzl, Robert Anić/PIXSELL

IVICA TODORIĆ podnio je kaznenu prijavu protiv vladina povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška zbog, kako se navodi, "kaznenog djela protiv gospodarstva zloupotrebom povjerenja u gospodarskom poslovanju”.

Suština Todorićeve kaznene prijave odnosi se na to da je Peruško naslijedio privremeno vjerovničko vijeće od svog prethodnika Ante Ramljaka i da je nagodba napravljena s privremenim umjesto sa stalnim vijećem, čime je, kako se navodi u kaznenoj prijavi, prekršen Lex Agrokor.

“Osum. Fabris Peruško je naslijedio zatečeno stanje te također nije ništa poduzeo kako bi se stalno Vjerovničko Vijeće konačno uspostavilo. Naime, odredbom čl. 9. Lex-a Agrokor eksplicitno je propisano da su tijela postupka Izvanredne uprave sud, Izvanredni povjerenik, Savjetodavno tijelo i Vjerovničko vijeće, dok je odredbom čl. 31. st. 5. Lex-a Agrokor propisano da Privremeno vjerovničko vijeće preuzima i vrši funkciju Vjerovničkog vijeća (stalnog) dok Vjerovničko vijeće ne bude osnovano sukladno odredi čl. 30. Lex-a Agrokor, tako da iz navedenih odredbi sasvim razvidno da se radi o imperativnoj zakonskoj normi prema kojoj se stalno Vjerovničko vijeće po zakonu mora osnovati. Unatoč tome i suprotno sudskim rješenjima, osum. Fabris Peruško je kao Izvanredni povjerenik i dalje ovlastio angažirane savjetnike da postupaju suprotno odluci suda te započeo postupak sastavljanja i pripreme nagodbe s vjerovnicima Agrokora uz sudjelovanje Privremenog vjerovničkog vijeća koje je dalo i suglasnost Izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe. Naime, iz Lex-a Agrokor jasno proizlazi da je jedini legitimni organ postupka koji može donijeti nagodbu upravo stalno Vjerovničko vijeće kojem jedino pripada legitimitet i legalitet da donese nagodbu kao završni akt provedenog postupka Izvanredne uprave. Isto tako, temeljem više odredaba Lex-a Agrokor propisano je da formalna pretpostavka za podnošenje teksta nagodbe sudu predstavlja sudjelovanje Vjerovničkog vijeća u izradi nagodbe, kao i usuglašavanje Vjerovničkog vijeća s tekstom nagodbe”, navodi se u kaznenoj prijavi protiv Peruška.

Todorić tražio zabranu današnjeg ročišta za glasanje o nagodbi Agrokora

Todorić je u kaznenoj prijavi koja je podnesena 26. 6. tražio i da se zabrani održavanje današnjeg ročišta na kojem se očekuje izglasavanje nagodbe vjerovnika Agrokora.

“...s obzirom da je prijedlog nagodbe sačinjen i usuglašen sa Privremenim vjerovničkim vijećem umjesto sa stalnim Vjerovničkim vijećem, time je izravno, i sa umišljajem došlo do povrede Lex-a Agrokor. Ova povreda Lex-a Agrokor od strane Izvanrednog povjerenika osum. Fabrisa Peruška, odnosno Izvanredne uprave i Privremenog vjerovničkog vijeća, a koja Izvanredna uprava mora službeno i podnijeti ovaj prijedlog nagodbe sudu, proizvodi direktnu štetu dioničarima i vjerovnicima jer je prijedlog ovakve nagodbe nelegitiman i donesen u odnosu na više interesnih skupina (savjetnici, povlašteni vjerovnici), a s ciljem pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi, pri tome uzrokujući znatnu štetu drugim dioničarima i vjerovnicima koji nisu mogli sudjelovati u prijedlogu te glasanju o nagodbi kroz legitimno tijelo postupka. Iz svega navedenog slijedi da, s obzirom da nije osnovano stalno Vjerovničko vijeće koje je jedino tijelo koje je po zakonu ovlašteno prihvatiti nagodbu, nisu ostvarene zakonom propisane pretpostavke za sazivanje ročišta za glasanje o nagodbi niti za donošenje rješenja suda kojim se potvrđuje nagodba. Ukoliko bi se, suprotno zakonskim odredbama, ipak održalo ročište i vjerovnici izglasali ovakvu nagodbu, sud bi bio dužan rješenjem uskratiti potvrdu takve nagodbe s obzirom da istu nije prihvatilo stalno Vjerovničko vijeće, jer nikada nije ni osnovano. Stoga se predlaže i da ŽDO u Zagrebu u skladu sa svojim ovlastima predloži nadležnom sudu da donese privremenu mjeru kojom zabranjuje održavanje ročišta za glasanje o nagodbi”, navodi se u prijavi.

Pročitajte više