Ivo Peko i cestari oslobođeni odgovornosti za smrt supružnika na koje je pao bor

Screenshot: Google Maps/Street View

12 I POL godina nakon što je nagorjelo stablo alepskog bora na predjelu Vilar kod Žrnovnice palo na na Golf koji je prolazio županijskom cestom 6142 i usmrtilo vozača Klaudija Matulovića Smočila i njegovu suprugu Silvanu, kaznene odgovornosti za štetan događaj oslobođeni su Ivo Peko, tadašnji ravnatelj Županijske uprave za ceste te trojica zaposlenika Županijskih cesta, direktor Tihomir Brzović, voditelj operative Ante Sisarić i voditelj nadcestarije Vicko Božić.

Peko i ostali optuženici teretili su se da nisu postupili sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Pravilnika o održavanju i zaštiti javnih cesta. Optužnica navodi da su ih službeni ophodari obavještavali i upozoravali da su na cestu 6142 zbog jakog vjetra padala izgorjela stabla i grane, a oni nisu poduzeli sve potrebne mjere i radnje po Ugovoru o redovnom održavanju županijskih i lokalnih cesta kako bi se nagorjela stabla uklonila i kako bi se spriječilo njihovo daljnje padanje na cestu, lakomisleno smatrajući da takva stabla ne predstavljaju opasnost za sudionike u prometu. 

Državno odvjetništvo tražilo zatvorske kazne

Tužiteljica Karmen Brkić smatrala je da je optužnica u potpunosti dokazana. Nije prihvatila obranu optuženika da nisu imali ingerencije na terenu koji se nalazi van pojasa ceste od jednog metra od kolnika. Na terenu je, naime, utvrđeno da se stablo nalazilo pola metra van tog pojasa na privatnoj zemlji. Hrvatske šume sanirale su područje nakon požara iz 2000. godine, no stabla na privatnom terenu nisu dirali. Tužiteljica je navela kako se mora uzeti u obzir šire područje, kao recimo u slučajevima kada se uklanja nestabilno kamenje bez obzira na udaljenost od same ceste. Okolnost da je stablo bilo na privatnom terenu također nije od značaja jer od vlasnice nje traženo da se nagorjela stabla posijeku i uklone. Zatražila je zatvorsku kaznu za sve.

Tragičan splet okolnosti

Branitelj Dragan Mijoč naveo je u završnoj riječi kako Peko nije počinio ništa protuzakonito, niti je propustio nešto učiniti. Smatra da se radi o specifičnom slučaju te tragičnom spletu okolnosti i da su optuženi krivi ljudi. Podsjetio je da je stablo bilo na privatnom terenu. Neshvatljivo mu je da nitko nije zatražio odgovornost vlasnice, a po njemu bi upravo ona bila odgovorna.

Postavio je pitanje zašto pune tri godine nije uklonjeno nagorjelo stablo iako je izvršena sanacija terena. Što je sa odgovornošću Hrvatskih šuma? Citirao je iskaz upravitelja Šumarije Split koji je kazao da ne zna jesu li bili dužni prijaviti nagorjelo stablo na privatnom terenu, već da je obaveza privatnih vlasnika da reagiraju kada stabla ugrožavaju sigurnost. ŽUC, pak, nije imao nikakve veze sa sanacijom opožarenog terena.

Peko: Odgovorni su u Gradu Splitu i Županiji

Peko je u svojoj obrani istaknuo kako je ŽUC utvrđen odgovornim za nešto što je u biti odgovornost lokalne uprave. Na kraju suđenja je rekao da mu nije jasno kako Državno odvjetništvo i dalje inzistira na optužnici iako je jasno propisano tko mora sanirati opožarenu površinu. Ako to nije učinio vlasnik zemljišta, onda je u roku od dvije godine to trebao napraviti Grad Split, odnosno Županija. Pogrešni su ljudi optuženi, odgovorne treba tražiti u poglavarstvu Grada Splita i Županiji Splitsko-dalmatinskoj, zaključio je Peko.

Pogrešna premisa

Branitelj Tihomira Brzovića, odvjetnik Predrag Jelavić, istaknuo je kako optužnica počiva na pogrešnoj premisi da je uklanjanje nagorjelih borova izvan pojasa ceste u domeni redovnog održavanja javnih cesta. Brzović je, pak, naveo da se ranije prijavljeni događaji, na koje se poziva optužba, odnose na druge situacije i ceste. Zbog jake bure padala su i zdrava stabla, a ne samo nagorjela. Zaključeno je kako je u pitanju bila viša sila koju naprosto nije bilo moguće izbjeći, lomljenje stabla moglo se očekivati bilo gdje s obzirom na uvjete koji su vladali.

Peko je svojedobno bio jedna od perjanica dalmatinskog HDZ-a. Prva velika afera izbila je kada je Index 2004. otkrio da je imenovan članom županijskog Savjeta za sigurnost cestovnog prometa premda je bio osuđen na godinu zatvora jer je automobilom usmrtio 11-godišnjakinju i pobjegao s mjesta nesreće. Pomilovao ga je Vlatko Pavletić pa kaznu nije odslužio. Nakon što je Index otkrio blamažu, tadašnji župan Kruno Peronja razrješio ga je pod pritiskom javnosti. Citirajući Bibliju branio ga je do kraja, tvrdeći kako ne može zauvijek biti kriv.  

Pročitajte više