Iz atenske Nacionalne galerije ukradene slike Picassa, Mondriana i Moncalva

SLIKA koju je majstor Pablo Picasso osobno poklonio Grčkoj ukradena je iz atenske Nacionalne galerije zajedno s još dva vrlo vrijedna umjetnička djela, piše agencija AFP.

U policijskom priopćenju navodi se kako je sliku "Ženina glava", ulje na platnu naslikano 1939. godine Picasso Grčkoj darovao 1949.  kao priznanje otporu protiv nacističke Njemačke, a na pozadini umjetnine stajala je posveta napisana na francuskom: "Za grčki narod, posveta od Picassa".

Grčka policija priopćila je kako je ukradeno još jedno ulje na platnu, slika vjetrenjače iz 1905. godine nizozemskog apstraktnog umjetnika Pieta Mondriana, kao i skica svetog Diega de Alcale iz 16. stoljeća, talijanskog umjetnika Guglielma Caccie poznatijeg pod imenom Moncalvo.

Vlasti nisu spomenule kolika je vrijednost ukradenih umjetničkih djela, no televizijska postaja Skai procjenjuje kako se radi o iznosu od 5.5 milijuna eura.

Pljačkaš je onesposobio alarm i silom otvorio balkonska vrata na stražnjem dijelu zgrade galerije koja se nalazi nasuprot jednog od najpoznatijih atenskih hotela.

Čitava provala trajala je svega nekoliko minuta, a čuvar je policiji rekao kako je nedugo iza pet sati ujutro po lokalnom vremenu primijetio siluetu osobe koja je trčala iz zgrade. Dodao je da je trčao za lopovom koji j u bijegu ispustio još jednu Mondrianovu sliku, "Pejzaž" s početka 20. stoljeća.

Smanjen broj čuvara u galeriji posljedica je štrajka, a pljačka je izvedena na posljednji dan izložbe "Nepoznata blaga" u sklopu koje su bila izložena i djela Duerera i Rembrandta.

Galerija u središtu grčkog glavnog grada planirala je nakon završetka izložbe zatvoriti svoja vrata zbog proširenja i renovacije.

Policija zasad ne može sa sigurnošću reći radi li se o pljački izvedenoj uz pomoć nekog od djelatnika muzeja.

Pročitajte više