Iz ministarstva o slučaju u Zambiji: Šire se dezinformacije s ciljem stvaranja panike

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

SVE je više neizvjesnosti, ali i nelogičnosti oko slučaja osmero uhićenih Hrvata u Zambiji. Nakon što su prije dva dana zaustavljeni u zračnoj luci, i to pred samim ukrcajem u avion kako bi se zaputili kući nakon više od dva mjeseca u Zambiji, još uvijek se ne zna zašto je odluka suda promijenjena preko noći, a Hrvati vraćeni u pritvor. 

Javnost sve više interesira ovaj slučaj, a u međuvremenu su se počele pojavljivati informacije da se uhićeni Hrvati u zatvoru nalaze u katastrofalnim uvjetima. Jedna od novijih je i da dvoje od njih boluje od malarije.

>> Danas novo ročište Hrvatima u Zambiji. Dvoje ima malariju?

Danas su trebali imati ročište, koje je, prema neslužbenim informacijama, odgođeno. Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu da odvjetnik u Zambiji radi na tome da se rasprava održi što prije, ali da još nemaju nikakvu potvrdu o njoj.

"Namjerno se puštaju dezinformacije u javnost"

Vinko Ljubičić, ravnatelj Uprave za konzularne poslove koje djeluje pod MVEP-om, u nekoliko je navrata istaknuo da do sada nikada nisu imali ovakav konzularni slučaj te da je situacija sve čudnija. Što se tiče priča o lošim uvjetima u zatvoru te bolestima, u prvom redu malariji, Ljubičić kaže da se radi o namjernom puštanju dezinformacija u javnost kako bi se stvorila panika.

“Temeljem mojih saznanja, a kolega Klasić je bio s njima prije dva dana na aerodromu, svi su bili zdravi i uredni te normalnog zdravlja i stanja. Ove kojekakve informacije koje se pojavljuju su dezinformacije.

Jutros sam se čuo s jednim od članova obitelji i o malariji nije bilo ni riječi. To su neosnovane informacije. Nit su se oni žalili na postupak prema njima, nisu ni diskriminirani, odnos u Zambiji je prema njima i ranije bio korektan te nemamo informaciju da se nešto u međuvremenu promijenilo.

Mislim da su to sve priče koje imaju neku drugu svrhu, a to je stvaranje panike. Kolega Klasić je bio s njima i nitko ga nije tražio lijek koji bi, da je bio potreban, bio i dostavljen. Oni imaju svog službenog odvjetnika i ljude koji im pomažu ako im treba nešto”, kazao nam je Ljubičić.

>> Hrvati masovno pišu po zambijskim portalima. Ovo su komentari

Još se ne zna što je s ročištem

Njih osmero trenutno se nalazi u pritvoru u kojemu su bili od početka prosinca prošle godine, kada su uhićeni na aerodromu, pa sve do sredine siječnja, kada ih je sud pustio da se brane sa slobode, ali u Zambiji.

Još uvijek nije poznato što će biti s navodno otkazanim ročištem te je li to uopće istina, a Ljubičić kaže da je sve to stvar suda i sudskog postupka. Uz to, kako se može doznati iz razgovora s njim, još uvijek nisu razjašnjene okolnosti zbog kojih ih se ponovno uhitilo, i to samo 24 sata nakon što im je sud u ponedjeljak naredio da u roku od 48 napuste Zambiju. Spominjala se i anonima prijava koju je navodno poslao hrvatski državljanin, no ona još nije službeno potvrđena kao razlog ponovnog uhićenja u utorak.

>> Hrvati u Zambiji uhićeni nakon dojave iz Hrvatske, u istom su pritvoru. Evo detalja

“Sud diktira tempo, do sada je sve brzo odrađivano. Danas očekujemo službenu informaciju o samom postupku. I dalje je otvoreno ostalo pitanje o razlogu njihovog zadržavanja”, kazao nam je Ljubičić.

Pročitajte više