Iz Slovenije dolazi novi vodeni val

NOVI vodeni val u Hrvatsku će iz Slovenije stići u nedjelju u jutarnjim satima. Do grada Zagreba vodeni bi val trebao stići oko 12 sati. No, ovoga puta iz Hrvatskih voda poručuju da su spremni i da bi val kroz Hrvatsku trebao proći bez ikakvih problema.

Pozitivna je vijest da će razina voda biti drastično manja nego prošlog vikenda, kad su velike poplave paralizirale Hrvatsku, pa vodostaj Save u Zagrebu tako ne bi trebao biti veći od 250 centimetara. Vodostaj Save već danas je počeo lagano rasti, ali voda je daleko ispod razina koje su u Posavini izazvale probijanje nasipa.

Državni hidrometeorološki zavod i za nedjelju najavljuje nastavak kišnog vremena. Najviše padalina past će na Jadranu i u zapadnom dijelu Hrvatske. Kiša bi trebala prestati u kasnim poslijepodnevnim satima. U ponedjeljak će se vrijeme početi popravljati iako se ponegdje još može očekivati koja kap kiše.

Istra pod vodom

Zbog kiše koja od noćas pada u Istri, na cestama su se opet počele skupljati veće količine vode, što stvara poteškoće u prometu. Zbog nadiranja vode uzrokovane obilnim padalinama jutros u 5 sati i 12 minuta zatvoren je dio Vodnjanske ceste. Cesta je zatvorena od autokuće Edi do Cappellera, piše Regional Express.

U Valbandonu su vatrogasci intervenirali u spašavanju gospođe starije životne dobi koja je evakuirana i zbrinuta. U samoj Puli poplavljene su pozicije pokraj Croatia osiguranja i na Portarati.

Obilna kiša na pulskom području

Od jučer u 6 sati do jutros u 7 sati na području Pule palo je 169 mm kiše po metru kvadratnom, Pula-aerodrom 120 mm, dok su padaline u drugim dijelovima Istre bile znatno slabije.

Zbog obilne kiše koja je pala preko noći, ŽC 112 Pazin konstantno zaprima pozive za intervencije na ispumpavanju oborinskih voda iz objekata te o tome obavještava nadležne službe, dok je ŽVOC Pula do sada dobio preko 280 poziva za interveniranje. Trenutno je na terenu 25 vatrogasaca, do sada su do kraja uspješno riješili 10 slučajeva.

Očekuje se porast vodostaja u slivu Save

Tijekom današnjeg dana, osobito u poslijepodnevnim satima, očekuju se znatnije količine oborina na slivu rijeke Save u Sloveniji, sliv Savinje, Save i Krke) te na slivu rijeke Save u Hrvatskoj (sliv Kupe, Dobre, Korane - Mrežnice - Gline, Medvednice, Žumberka, Krapine - Sutle, Česme, Ilove, Pakre, Une - Sunje, Orljave -Lonđe, Šumetlice, Dilj Gore i Biđ Bosuta) što će dovesti do porasta vodostaja na gotovo cijelom toku Save, ali i na dijelu pritoka te na manjim bujičnim vodotocima, stoji u izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Ispumpavanje podruma

Prema jutrošnjim informacijama, na području Županije istarske, posebno južnom dijelu, pale su tijekom noći ekstremne količine oborina koje su prouzročile velike probleme na području grada Pule i općine Fažana, osobito u naselju Valbandon. Na prometnicama su veće količine vode te se promet odvija otežano. Voda je prodrla u veći broj podrumskih prostorija u naselju Valbandon, u neke obiteljske kuće te pojedine poslovne prostore uz potok i u ulici Lavanda u Valbandonu. Sve žurne službe i operativne snage su na terenu. Kiša na ugroženom području trenutno ne pada. Zbog obilne kiše koja je pala preko noći, ŽC 112 Pazin zaprimio je ukupno 25 poziva za intervencije na ispumpavanju oborinske vode iz Pule, pretežno s područja Velog Vrha i Stinjana.

Prema priopćenju iz HAK-a, magla smanjuje vidljivost u Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Opreznije treba voziti autocestama: A1 između Zagreba i Karlovca te između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela, A3 Bregana-Lipovac između Bregane i Zagreba te duž cijele autoceste A4 Zagreb-Goričan. Kolnici su mokri i skliski u Istri.

Na velikogoričkom području se nastavlja sanacija

Na velikogoričkom području sve nadležne službe nastavljaju s aktivnostima na normaliziranju života na poplavom pogođenim područjima. Iako se za vikend očekuje kiša, danas poslijepodne i u noći sa subote na nedjelju, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju da predviđena količina padalina ne bi trebala predstavljati novu poplavnu prijetnju. Ipak, Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice je i dalje u punoj pripravnosti i prati situaciju.

Situacija na terenu je ohrabrujuća, pristup svim dijelovima Čičke Poljane je omogućen. Djelatnici VG Komunalca u suradnji sa Zagrebačkom vodoprivredom nastavljaju sanaciju savskog nasipa. Nastavlja se i sanacija prometnica, a opskrba električnom energijom potpuno je normalizirana. Organizirana je i dodatna ekipa hitne medicinske pomoći. Dezinsekciju terena trenutno vrše tri ekipe, a od ponedjeljka će ih biti pet. Crveni križ podijelio je velike količine hrane, vode i ostalih potrepština.

Autobusne linije, prema očekivanju iz ZET-a, od danas bi trebale biti potpuno normalizirane. Na terenu je 10 DVD-a s velikogoričkog područja i pet iz Zagreba.

Voda na kolniku i dalje stvara probleme i u unutrašnjosti

Državna cesta D 36 Popovača-Sisak na dijelu kroz šumu Brezovica, koja je bila zatvorena za promet zbog poplave, otvorena je za vozila do 7,5 t, no ostala vozila i dalje moraju obilazno autocestom A 3 Bregana-Lipovac, od čvora Popovača-čvor Ivanja Reka-zagrebačka obilaznica-D 30-Velika Gorica-Sisak.

Zbog vode na kolniku i dalje su zatvorene županijske ceste Sasi-Novaki-Šćitarjevo, Strmec Bukevski-Obed, cesta u mjestu Šibine, cesta Desna Martinska Ves-Desno Željezno, Hrastelnica-Palanjak-Lijeva Martinska Ves, Žažina-Mala Gorica.

Pročitajte više