IZASLANSTVO VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A NA KOSOVU

Drugog dana boravka na Kosovu, izaslanstvo Vijeća sigurnosti UNa na čelu s norveškim diplomatom Oleom Peterom Kolbyem, u nedjelju će naprije razgovarati sa zapovjednikom međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu talijanskim generalom Fabiom Miniaem te posjetiti Kosovsku Mitrovicu i školu Kosovske policijske službe u Vučitrnu.

Po povratku u Prištinu posjetit će Skupštinu općine glavnog grada Kosova.

Izaslanstvo Vijeća sigurnosti UN-a, koje je doputovalo jučer u trodnevni posjet Kosovu s ciljem da se izbliza upozna sa situacijom nakon održavanja općinskih izbora i uspostavljanja kosovskih institucija, sinoć je najprije razgovaralo s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Michaelom Steinerom. Potom su u sjedištu UNMIK-a u Prištini razgovarali s predstavnicima najviših institucija na Kosovu: predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, predsjednikom parlamenta Nexhatom Dacijem i premijerom Bajramom Rexhepijem.

Kosovski čelnici su se složili da je sastanak s izaslanstvom Vijeća sigurnosti UN-a bio produktivan te izvijestili da je izraženo jedinstveno stajalište predstavnika kosovskih institucija da standardi i status Kosova trebaju ići paralelno.

Predstavnici 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a koji borave na Kosovu u subotu kasno navečer susreli su se i s članovima kosovskoga parlamenta.

Voditelj izaslanstva Kolby je izjavio nakon toga razgovora kako OUN-a podupire ideju stvaranja i ispunjenja standarda koje postavlja UNMIK prije početka rješavanja konačnog statusa Kosova, multietničnost na Kosovu i integraciju svih zajednica u kosovsko društvo. Kobly je kazao kako OUN-a podržava plan civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Michaela Steinera za uspostavljanje vlasti UNMIK-a i na sjeveru Kosovske Mitrovice.

Kolby je napomenuo da narod Kosova treba dosta raditi na provedbi predviđenih standarda i boriti se protiv organiziranog kriminala i terorizma. Još je upozorio kako je demokracija na Kosovu daleko od funkcioniranja.

´Ništa ne bi ostavilo bolji dojam za međunarodnu zajednicu od značajnog povratka proganih osoba´, istaknuo je Ole Peter Kolby.

Najavljeno je da će izaslanstvo Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak, prije odlaska u dvodnevni posjet Beogradu, održati u Prištini konferenciju za novinstvo.

Pročitajte više