Izgradnja polo igrališta na Brijunima danas obustavljena - nastavak sljedeći tjedan?

Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva obustavila je danas u Nacionalnom parku "Brijuni" izgradnju polo igrališta, površine 1,8 hektara, jer se radovi izvode bez potrebnih suglasnosti nadležnih ministarstava od kojih je jedno stiglo danas, a Uprava Nacionalnog parka (NP) drugu suglasnost očekuje sljedeći tjedan. L

Na Velikom Brijunu se pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića u srpnju treba održati međunarodni polo turnir. Turniri u tom konjaničkom sportu odražavali su se na Velikom Brijunu prije II. svjetskog rata, kada je postojalo i polo igralište.

Kako danas navodi jedan dnevni list, najveći je zagovornik vraćanja pola na Brijune istarski župan Ivan Jakovčić koji je s talijanskim biznismenom i predsjednikom modne kuće "Brijuni" Umbertom Angelonijem već poodmakao u pregovorima o budućnosti Brijuna, a, kako se navodi, turnir se i održava u suradnji s Angelonijem. Investitor radova za izgradnju polo igrališta Javna je ustanova NP Brijuni.

Za građevinske radove koji se odvijaju u zaštićenom, prirodnom i kulturnom ambijentu potrebne su suglasnosti Ministarstva kulture i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojih do danas nije bilo. Ravnatelj Ratomir Ivičić izjavio je kako je jedno od potrebnih suglasnosti - rješenje Uprave zaštite prirode Ministarstva kulture - stiglo baš danas. Njime se dopušta obnova starog polo igrališta, zatim izgradnja sustava za zalijevanje igrališta koji ne smije biti ukopan u zemlju kako bi se nakon turnira mogao ukloniti. Dopušteno je postavljanje zaštitne ograde i montažnih objekata, te nivelacija terena.

Što se pak tiče suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša, Ivičić očekuje da će dozvola, kojom se dopušta izgradnja visokih ograda radi zaštite jelena, stići sredinom idućeg tjedna.

(Hina) bžuž yvkn

Pročitajte više