Izložba "Božić u Provansi" od nedjelje u Etnografskom muzeju

IZLOŽBA "Božić u Provansi" s božićnim jaslicama i prikazom običaja Provanse i Arlesa bit će otvorena u nedjelju, 28. studenoga, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, najavio je danas ravnatelj tog muzeja Damodar Frlan.

Frlan je izvijestio da je izložba rezultat suradnje Etnografskog muzeja s Udrugom prijatelja jaslica iz Arlesa tijekom koje je u dva navrata 1998. i 2003. godine više od 50 hrvatskih božićnih jaslica bilo izloženo na tradicionalnoj Međunarodnoj izložbi jaslica u Arlesu.

Na izložbi u Zagrebu bit će prikazane velike pokretne provansalske jaslice koje osim religijskog imaju i svjetovni štih, naglasio je.

U središtu izložbe su ručno izrađene figure od terakote poznate pod nazivom "santon"- božićna jaslička figura čija izrada potječe s početka 19. stoljeća. U tom su obliku prikazani i predstavnici različitih društvenih slojeva i likovi nadahnuti provansalskom književnošću, a te profane jasličke figure tolerira i Crkva.

Josip Brlek, kustos za običaje, je rekao da će svoje figure na izložbi predstaviti 80 autora, među kojima je i najpoznatiji majstor izrade božićnih figura Marcel Carbonel (1911-2003).

Zagrebačka će publika moći od 15. do 19. studenoga vidjeti i umijeće izrade glinenih figura koje će predstaviti jedan od provansalskih umjetnika- majstora.

Na izložbi će biti prikazan i božićni stol s običajima Provanse, a posjetiteljima će biti dostupni recepti za božićni ručak.

Priređena je i nagradna igra, pa će najsretniji posjetitelj dobiti posebnu nagradu: putovanje u Provansu.

Izložbu "Božić u Provansi" u Etnografskom muzeju će otvoriti francuski veleposlanik Francois Saint-Paul. Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2005.

Pročitajte više