Izložba "Čudovišno" u Umjetničkom paviljonu

Problemska izložba "Čudovišno"u autorskoj koncepciji povjesničara i teoretičara umjetnosti Zdenka Rusa otvara se sutra u Umjetničkom paviljonu. L

Objašnjavajući novinarima razloge postavljanja izložbe neobičnog naslova Rus je istaknuo kako umjetnost više od stotinu godina spremno odbacuje klasične vrijednosti kao što su ukus, užitak, prirodnost i istina u korist ružnog, skandaloznog i nemogućeg. Upravo sve te karakteristike Rus je pokušao pokazati na djelima 24-orice hrvatskih umjetnika u vremenskom rasponu od pola stoljeća, točnije događanja na našoj likovnoj sceni u drugoj polovici 20. stoljeća.

Izložena su djela Gattina, Knifera, Radauša, Kožarića, Ivančića, Bašičevića (pseudonim Mengelos), Gotovca, Vuce, Demura, Stilinovića, Kesera, Sedera, Jevšovara, Gračana, Dodiga Trokuta i drugih.

Po Rusovim riječima čudovišno na djelima ovih umjetnika na neki način je demonstracija nestabilnog, apstrakcija, izgubljeni identitet, morbidnost, ništavnost, prolaznost ono što je ujedinilo umjetnike oko "Biafre", "Gorgone" ili Grupe šestorice.

Od mlađih umjetnika Rus je uvrstio djela Danka Frišćića, Davora Mazeka i Frane Rogića. (Hina) xta ysšh

Pročitajte više