IZLOŽBA "SECESIJA U HRVATSKOJ" U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

Izložba "Secesija u Hrvatskoj", na kojoj će se predstaviti dostignuća hrvatske umjetnosti od 1897. do kraja Prvog svjetskog rata 1918., otvorit će se u nedjelju, 14. prosinca u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Na tisuću četvornih metara u dva izložbena prostora Muzeja predstavit će se 860 izložaka, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, u sklopu koje je potpisan ugovor s tvrtkama sponzorima.

Autor postava izložbe Željko Kovačić rekao je da je postav napravio tako da se posjetitelji prolazeći kroz ambijent upoznaju s osnovnim značajkama tog doba i onog po čemu se razlikuje od sljedećih.

Po riječima Miroslava Gašparovića, ravnatelja MUO-a, izlošci su najvećim dijelom posuđeni iz muzeja diljem Hrvatske, od Cavtata i Dubrovnika, do Vukovara i Varaždina, te iz Beča.

Nizom tematskih cjelina predstavljaju se pojave i osobe tog vremena u Hrvatskoj. Pojedine teme ilustrira više od 1000 izložaka s područja arhitekture, slikarstva, kiparstva, grafike, grafičkog dizajna i umjetničkog obrta (oblikovanje namještaja, predmeta od metala, keramike i stakla te moda).

Među ostalim, izložena su djela slikara Vlahe Bukovca, Bele Čikoša-Sesije, Mirka Račkog, Tomislava Krizmana, kipara Ivana Meštrovića, Roberta Frangeša-Mihanovića i arhitekta Ignjata Fischera.

Zastupljeni su i predmeti iz europskih središta novog stila, namještaj Josefa Hoffmanna, Henryja van de Veldea, staklo iz radionica Emilea Gallea i Louisa Comforta Tiffanyja.

Umjetnički pokret secesije u Hrvatskoj javio se kad i relevantna kulturna i umjetnička zbivanja u drugim europskim zemljama gdje se nazivaju Secession (Austrija), Jugendstil (Njemačka), Art Nouveau (Francuska i Engleska), Modern Style (Engleska).

Zajedničko tim pokretima bio je prekid s tradicijskom, akademskom umjetnošću 19. stoljeća. U Hrvatskoj secesija stvara temelje za razvitak hrvatske umjetnosti tijekom 20. stoljeća.

Osim u MUO-u, dio izložbe postavit će se u zgradi Hrvatskog državnog arhiva, jednom od najreprezentativnijih primjera hrvatske secesije. Izložba će biti otvorena do 31. ožujka.

Pročitajte više