Izrael će skratiti sigurnosnu ogradu za 170 kilometara

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon, u želji da udovolji Washingtonu, naložio je skraćivanje kontroverzne sigurnosne ograde na Zapadnoj obali za 170 kilometara, doznaje se u srijedu iz visokih izraelskih političkih izvora.

Vijest o promjeni trase sigurnosne ograde objavljena je uoči posjeta američkih izaslanika Izraelu radi razgovora o Sharonovom planu jednostranog razdvajanja od Palestinaca propadnu li mirovni pregovori te skorašnjeg Sharonovog posjeta Washingtonu.

Najavljenim izmjenama ograda bi se približila Zelenoj liniji, granici prije bliskoistočnog rata 1967. godine kada je Izrael zauzeo Zapadnu obalu. O promjenama trase govorilo se i ranije, no ne u tako velikom opsegu.

Palestinci smatraju, međutim, da ni to nije dovoljno. "Tražimo od Izraela da ogradu pomakne točno na Zelenu liniju", rekao je palestinski ministar Ghassan al-Khatib.

Visoki izraelski izvor je rekao da je Sharon nalog proslijedio ministarstvu obrane, koje je zaduženo za gradnju sigurnosne barijere, no za bilo kakve promjene trase potrebno je odobrenje cijele vlade.

Sharonov je ured potvrdio da je premijer zatražio promjenu trase ograde kako bi poboljšao odnose s Palestincima, no nije precizirao o koliko bi se točno kilometara moglo raditi.

Izraelska televizija objavila je da je Sharon odlučio da sigurnosna barijera neće okružiti židovsko naselje Ariel, u blizini Nablusa, kao što je prvotno bilo planirano. Odlučeno je također da taj zid neće zagraditi Palestince u trima selima južno od Betlehema, a razmatraju se i druge promjene.

Sigurnosna ograda zamišljena je u dužini od 720 kilometara, a dosad je izgrađeno više od 180 kilometara.

Pročitajte više