Izrael gađao Rafah. Ima mrtvih: "Moj otac, svi. Odjednom su nestali kao prašina"

Foto: EPA

Izrael je tijekom noći bombardirao barem tri kuće u Rafahu, potaknuvši strah kod više od milijun izbjeglica na najjužnijoj točki Pojasa Gaze da će tamo uskoro krenuti kopnena ofenziva izraelske vojske. Lokalni zdravstveni dužnosnici objavili su kako je u jednom od zračnih napada ubijeno 11 ljudi iz iste obitelji. Musa Dahir u napadu je izgubio 75-godišnjeg oca i 62-godišnju majku.

"Ne znam što da radim niti što reći. Ne mogu shvatiti što se dogodilo. Moji roditelji, moj otac sa svojim izbjeglim prijateljima koji su stigli iz grada Gaze", kazao je agenciji Reuters. "Svi su bili zajedno, a odjednom su svi nestali kao prašina."

Strah od kopnenog napada na Rafah

Na još jednom mjestu napada Džamal Abu Houri rekao je da su intenzivniji izraelski napadi način pokazivanja nepoštivanja rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se zatražilo trenutno proglašenje prekida vatre. 

Houri vjeruje da slijedi kopneni napad na Rafah koji Izrael najavljuje usprkos pozivu međunarodne zajednice da to ne učini, pa i najvećeg saveznika Sjedinjenih Država koje upozoravaju da bi to rezultiralo prevelikim stradanjem civila. 

"Pogledajte naše najmanje, pogledajte djecu. Gdje bismo trebali otići?"

"Bombardiranje se pojačalo, a oni nam prijete upadom i govore da su dobili zeleno svjetlo za ulaz u Rafah. Gdje je Vijeće sigurnosti?" pita se Abu Houri. 

"Pogledajte naše najmanje, pogledajte djecu. Gdje bismo trebali otići?" dodao je Houri. Rafah je smješten na samom jugu Pojasa Gaze, na granici s Egiptom, te je danas dom za više od milijun izbjeglica koji su tamo pobjegli od izraelske ofenzive na sjeveru.

U izraelskim napadima na Gazu dosad su ubijene najmanje 32 tisuće Palestinaca, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravlja. Vjeruje se kako se još tisuće mrtvih nalaze ispod ruševina. U noći na srijedu ubijeno je troje Palestinaca, a četvero ozlijeđeno i na okupiranoj Zapadnoj obali, u napadu izraelske vojske na Dženin, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravlja u srijedu. 

Pročitajte više