Izraelci počeli proslavu Hanuke

Izraelci su u sumrak u nedjelju započeli proslavu Hanuke, osmodnevnog blagdana svjetla, upozorenjem protiv pretjeranog uživanja u blagdanskim kulinarskim specijalitetima, a Izraelce je na taj problem upozorila osoba koja je s njim dobro upoznata premijer Ariel Sharon.

Židovske obitelji okupile su se nakon zalaska sunca kako bi upalile prvu blagdansku svijeću Hanuke, svetkovine kojom se obilježava povijesna pobjeda židovskih snaga u Svetoj zemlji nad stranim zavojevačima.

Nakon paljenja svijeće mnoge su obitelji sjele za tradicionalni blagdanski stol na kojem se nalaze poslastice poput palačinki od krumpira prženih u ulju i punjenih uštipaka. Sharon je Izraelce upozorio da pripaze na granice u jelu.

Sharon je star 77 godina i prekomjerno težak, a u petak se na posao vratio tjedan dana nakon blagog moždanog udara. Liječnici neuspješno od 1965. godine inzistiraju da mora ići na dijetu.

Govoreći na početku tjedne sjednice vlade Sharon se nasmijao i rekao: "Nadam se da ćete jesti uštipke i palačinke. Dopušteno vam ih je jesti, ali vam preporučam da ne pretjerujete", čime je izazvao smijeh ministara.

(Hina) xakoz ydv

Pročitajte više