Izraelske snage ušle na područje Rafaha; pripreme za sastanak dvojice premijera

IZRAELSKE snage ušle su u srijedu u izbjeglički logor u Rafahu u pojasu Gaze, okružile su dvije kuće i razmjenjivale vatru s naoružanim Palestincima, izjavili su očevici.

Jedan vojni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je operaciju vojske na području Rafaha, nedaleko od granice s Egiptom, ali nije želio iznositi potankosti. Naoružani Palestinci izašli su na ulice kako bi se suprotstavili vojnicima.

Vojska često upada na to pogranično područje tražeći i rušeći tunele koje Palestinci koriste za krijumčarenje oružja iz Egipta u pojas Gaze.

U Jeruzalemu se pak u srijedu doznaje da su se izraelski i palestinski premijer složili oko toga da se nađu na sastanku na vrhu koji će se vjerojatno održati idućeg tjedna. Jedan palestinski dužnosnik izjavio je pod uvjetom anonimnosti kako je vjerojatno da će se dugo odgađani summit održati u utorak.

Suradnici izraelskog premijera Ariela Sharona i njegova palestinskog kolege Ahmeda Koreija kazali su pak kako je potrebno još priprema te da konačni datum nije utvrđen.

Dvojica čelnika, koji se nisu sastali otkako je Korei u listopadu prošle godine preuzeo dužnost premijera, već mjesecima pokušavaju organizirati sastanak ali se ne mogu složiti oko njegova dnevnog reda.



(Hina) xkga ybr

Pročitajte više