Izraelski mediji zadovoljni pobjedom Abasa

Izraelski mediji izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo glatkom izbornom pobjedom Mahmuda Abasa na palestinskim predsjedničkim izborima koje su općenito pozdravili kao "novi početak". L

Za dnevnik Haaretz, "pobijedivši premoćno na izborima, Abas je dobio jasan mandat za ponovno pokretanje mirovnog procesa, preuzimanje nadzora nad aktivistima i prekid korupcije palestinskih vlasti".

Anglofoni dnevnik Jerusalem Post piše da "izraelski dužnosnici smatraju da mandat Abasu mora omogućiti poduzimanje mjera za zaustavljanje raketne i minobacačke paljbe protiv Izraela".

"Počinjemo otpočetka. Novi predsjednik za Palestince i nova vlada u Izraelu", piše glavni visokotiražni dnevnik Yediot Aharonot.

"Abasa je na vlast doveo plimni val. Ima s kim razgovarati", dodaje list ističući da je "novi predsjednik pozvao da se zaustavi terorizam" te da ga izraelski premijer Ariel Sharon mora uskoro pozvati i ponuditi mu susret "možda idući tjedan".

S jednakim oduševljenjem piše dnevnik Maariv koji pozdravlja "veliku" Abasovu pobjedu. Ona otvara "novu stranicu između Izraela i Palestinaca, jer su Palestinci prvi put izabrali čelnika koji poziva na završetak nasilja prema Izraelu".

Novine najavljuju također skorašnji susret Sharona i Abasa te da će "prvi test Abasu biti prekid ispaljivanja raketa Qassam na izraelske ciljeve".

(Hina) xbnš ysb

Pročitajte više