IZRAELSKI MINISTAR POSJETIO BRDO HRAMA

Izraelski ministar unutarnje sigurnosti obišao je u srijedu Brdo hrama u Jeruzalemu, sveto mjesto židova i muslimana, razbjesnivši time muslimanske vjerske vlasti koje su posjet ocijenile provokacijom. L

Ministar Tsahi Hanegbi proveo je pola sata na Brdu hrama u pratnji svojeg zamjenika i viših policijskih dužnosnika radi inspekcije priprema policije za festival u povodu početka muslimanskog mjeseca posta ramazana koji počinje idući tjedan, priopćilo je njegovo ministarstvo.

Šeik Husein al-Hatib, direktor Islamske vjerske zaklade Waqf, potužio se da je Hanegbi ušao u kompleks džamije al-Akse bez odobrenja zaklade, ocjenjujući da je riječ o provokaciji i pokušaju preuzimanja odgovornosti koje ne pripadaju Izraelcima.

Waqf, zadužen za svetište od 1967., zabranio je posjet džamiji za nemuslimane nakon posjeta Ariela Sharona u rujnu 2000. zbog kojeg je izbila nova intifada.

Izraelska vlada odlučila je ovog ljeta, unatoč Waqfovom protivljenju, dopustiti židovskim vjernicima i turistima da posjećuju kompleks.

Pročitajte više